1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Anna-Maja Henriksson

Henriksson: Uusi laki estäisi leikkaukset myös yksityissairaaloissa – lakialoite aluesairaaloiden tueksi saa kannatusta myös hallituspuolueista

Anna-Maja Henrikssonin mukaan päiväkirurgiset leikkaukset ovat liipasimella kaikissa keskussairaaloita pienemmissä sairaaloissa.

Anna-Maja Henriksson
Kuvassa potilasta valmistellaan leikkausta varten
Juha Kemppainen / Yle

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kerää parhaillaan nimiä lakialoitteeseen, jolla pyritään turvaamaan päiväkirurgisten leikkausten jatkuminen monissa aluesairaaloissa. Henrikssonin kotikaupungin Pietarsaaren aluesairaalassa ei voida ensi vuoden alusta alkaen tehdä muita kuin paikallispuudutuksessa tehtäviä leikkauksia. Sama on edessä monessa muussakin kaupungissa.

– Tämä on valtakunnallinen ilmiö, siksi olen nostanut asian esille. Tämä koskee Pietarsaaren lisäksi muun muassa Rauman, Forssan, Kouvolan ja Kemin sairaaloita, siis kaikkia pienempiä sairaaloita, jotka eivät ole keskussairaaloita, kertoo Henriksson.

Uusi terveydenhuoltolaki rajaa anestesiaa vaativat leikkaukset käytännössä maakuntien keskussairaaloihin. Poikkeuksena ovat ne sairaanhoitopiirit, joissa on yliopistollinen sairaala. Nämä piirit saavat perustaa enemmän kuin yhden ympärivuorokautisesti päivystävän yksikön sairaaloidensa yhteyteen.

Mitä tulee tapahtumaan esimerkiksi Mehiläiselle, Terveystalolle, Pihlajalinnalle tai tälle uudelle Op-sairaalalle, jos hallitus tekee sellaisen lainsäädännön, joka käytännössä kieltää yksityistä puolta tekemästä näitä leikkauksia?

Anna-Maja Henriksson

Henrikssonin tulkinnan mukaan vuodenvaihteessa voimaantuleva laki estää myös yksityisten sairaaloiden tekemät leikkaukset.

– Mitä tulee tapahtumaan esimerkiksi Mehiläiselle, Terveystalolle, Pihlajalinnalle tai tälle uudelle Op-sairaalalle, jos hallitus tekee sellaisen lainsäädännön, joka käytännössä kieltää yksityistä puolta tekemästä näitä leikkauksia? Laissa vaaditaan, että enemmän kuin paikallispuudutusta vaativat leikkaukset täytyy tehdä sairaaloissa, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys.

Jos laki etenee hallituksen kaavailemalla tavalla, Henrikssonin mukaan jatkossa leikkauksia tehdään ainoastaan keskussairaaloissa ja muutamissa yliopistosairaalapiirien aluesairaaloissa.

"Lain voimaantulon siirtäminen olisi helppoa"

Henriksson arvelee, että osalle kansanedustajista uuden terveydenhuoltolain seuraukset ovat tulleet yllätyksenä. Hän on saanutkin lakialoitteensa taakse jo useita hallituspuolueiden edustajia.

– Lakialoite on ottanut hyvin tuulta alleen. Tässä on heti toisena allekirjoittajana keskustan Sirkka-Liisa Anttila ja myös muita keskustalaisia löytyy allekirjoittaneiden joukosta ja ainakin yksi kokoomuslainen.

Henriksson aikoo jättää lakialoitteensa loppuviikosta.

– Itse olen kyllä hyvin yllättynyt siitä, että esimerkiksi kokoomus ajaa nyt eteenpäin lakia, joka käytännössä vaikuttaa myös valinnanvapauteen ja sulkee myös pois yksityisten sairaaloiden ja toimijoiden mahdollisuuksia olla mukana sellaisissa leikkauksissa, joissa vaaditaan enemmän kuin paikallispuudutusta.

Anna-Maja Henriksson toivoo, että hallitus heräisi itse siihen, että se on tekemässä vakavaa virhearviota. Hänen mielestään hallituksen kannattaisi siirtää lain voimaantuloa.

– Se olisi aika helposti tehtävissä. Alun perin on ollut nurinkurista, että tämä uudistus halutaan voimaan ennen kuin koko sote-uudistus tulee voimaan. Jos tämän lain voimaan astumista lykätään, silloin olisi aikaa pohtia, mitkä osiot tästä menevät kovastikin pieleen. Toinen mahdollisuus on, että muutettaisiin heti lain sisältöä.

Lue seuraavaksi