1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tietosuojavaltuutetun toimisto

Tietosuojavaltuutettu THL:n virheestä: "Ihmisten luottamusta on järkytetty"

Reijo Aarnio kuitenkin rauhoittelee ihmisiä sillä, että rekisterinpitäjille sattuu harvoin tietovuotoja inhimillisen virheen vuoksi.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tietosuojavaltuutetun Reijo Aarnion mukaan ihmisten luottamusta on järkytetty, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arkaluontoisia tietoja pääsi vuotamaan internettiin.

THL tiedotti tänään, että laitokselta on vuotanut vahingossa 6 000 ihmisen henkilötiedot ja laboratoriokokeen tulokset verkkoon. Tiedot ehtivät olla verkossa tämän vuoden huhtikuusta elokuuhun saakka.

– Jos ajatellaan tavallisen ihmisen kannalta, joka ensinnäkin luottaa siihen, että terveydenhuollon tietoja ei laiteta verkkoon, niin ihmisten luottamusta on järkytetty. Ja kun tietoja päätyy verkkoon, aina tulee mieleen kysymys, että kuka niillä tekee mitäkin, Aarnio kommentoi.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on pyytänyt Digilta Mindsia tekemään selvityksen tavastaan tehdä persoonallisuusanalyysejä työnhakijoista. Kuva: Matti Hämäläinen / Yle

Aarnio pitää tapausta harmillisena myös THL:n kannalta.

– THL:llä on aivan erinomaiset rekisterit ja käymme tällä hetkellä keskustelua siitä, miten tällaisten rekistereiden hyödyntäminen voisi tapahtua. Vahva tietoturva on THL:lle menestystekijä ja nyt kun tällainen vuoto tapahtuu, niin siinä sahataan omaa oksaa oikein komeasti.

Rekistereiden hyödyntämisellä Aarnio viittaa käynnissä olevaan lakihankkeeseen, jonka on tarkoitus avata sosiaali- ja terveystietoja myös muuhun kuin hoitotarkoitukseen.

Aarnio kuitenkin rauhoittelee ihmisiä sillä, että rekisterinpitäjille sattuu harvoin tietovuotoja inhimillisen virheen vuoksi.

Lue myös:

THL:stä vuotaneet tiedot julkaistiin esitystenjakopalvelussa

THL: 6 000 ihmisen henkilötiedot ja laboratoriotulokset vuosivat verkkoon