Hyppää sisältöön

Kela kiistää vammaisten tulkkauspalvelun heikkenemisen kilpailutuksen seurauksena

Kaikkien vammaisten tulkkauspalvelussa mukana olevien tulkkien määrä tulee putoamaan 150 - 200 henkilöllä seuraavalla sopimuskaudella, sanoo osaamiskeskuksen johtaja Mikko Toivanen Kelasta.

Kuva, jossa oikealla osaamiskeskuksen päällikkö Mikko Toivanen Kelasta ja vasemmalla viittomakielen tulkki.

Kelassa torjutaan järjestöjen huoli vammaisten tulkkauspalvelun heikkenemisestä, kun tulkkien määrä vähenee. Kelan osaamiskeskuksen johtajan Mikko Toivasen mukaan tulkkien määrä putoaa nykyisestä yli 850:stä yli 650:een.

– Kilpailutuksen seurauksena tulkkien määrä tulee jäämään 150 - 200 henkilöä pienemmäksi kuin edellisellä sopimuskaudella, eli julkisuudessa on liikkunut tietoa siitä, että jopa 400 tulkkia olisi jäämässä työttömäksi, ja ne eivät pidä paikkansa, Toivanen sanoo.

Tarkkaa tulkkien määrää seuraavalle kilpailutuskaudelle ei vielä tiedetä, sillä lisärekrytointeja on jo tulossa.

– Määrä tarkentuu jonkin verran sen vuoksi, että näyttää nyt siltä, että Itä-Suomeen ja Pohjois-Pohjanmaalle tarvitaan jonkin verran lisää resursseja kuin mitä olemme hankinnassa saaneet tarjouksina. Näille alueille tulemme sitten hankinnan valitusajan päätyttyä tekemään lisähankintoja. Lisäksi joissain yrityksissä on rekrytoimatta tulkkeja, eli sieltä tulee lisätöistä jonkin verran siihen, mitä tällä hetkellä on tullut, Toivanen kertoo.

Toivasen mukaan palvelua pyritään kehittämään siten, että se palvelee asiakkaita paremmin.

– Palvelua on kehitetty, viety lähemmäksi asiakasta ja myös laatua pyrimme parantamaan. Jatkossa jokainen tulkkauspalvelun asiakas saa valita tulkit itse ja nämä tulkit tuottavat palvelua, eli palvelu on saatavissa läheltä tutuilta tulkeilta. Siihen pyrimme toimeenpanossamme.

Kelan kilpailutusta koskeva valitusaika päättyy ensi viikolla. Kelasta kerrotaan, että Toivasen haastattelun jälkeen kilpailutuksesta on jätetty muutama valitus.

Kelan järjestää vammaisten tulkkauspalveluun liittyvän asiaskastapaamisen ensi viikon keskiviikkona 4.10. Palveluntuottajille järjestetään erillinen tilaisuus. Tarkemmin tulkkauspalvelun muutoksista tiedotetaan todennäköisesti marraskuussa, kun kaikkien palveluntuottajien kanssa on tehty sopimukset.

.
.