1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

THL:stä vuotaneet tiedot julkaistiin esitystenjakopalvelussa – tietoja ladattu viisi kertaa

Kyseessä oli THL:n mukaan inhimillinen erehdys.

Pääjohtaja Juhani Eskola Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa 26. syyskuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

THL:n työntekijä julkaisi vahingossa noin 6  000 ihmisen nimi- henkilötunnus- ja laboratoriotiedot esitystenjakopalvelussa, kertoo THL. Tiedot olivat diagrammikuvaajan taustatiedoissa.

Tuntematon henkilö julkaisi tiedot edelleen toisessa esitystenjakopalvelussa. THL:n mukaan tietoja on ladattu palvelusta viisi kertaa, mutta THL ei tiedä, kuka niitä on ladannut.

Työntekijä on THL:n mukaan ollut kurinpitotoimien kohteena, mutta häntä ei ole irtisanottu.

THL ei kerro, mistä palveluista oli kyse tai millä ohjelmalla diagrammi oli tehty. Se tiedetään, että henkilötiedot olivat indeksoituneet netin hakukoneisiin kuten Googleen ja kyse on THL:n mukaan yleisesti käytössä olevista palveluista.

Internetin hakukoneiden ylläpitäjät ovat poistaneet hakukoneista linkit aineistoon THL:n pyynnöstä, eikä tietoja enää THL:n mukaan löydy verkosta.

– Kun meille tuli tietosuojavaltuutetulta tieto elokuussa, saimme poistettua tiedot verkosta samana päivänä, terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi.

THL on lisäksi teettänyt ulkopuolisella verkon skannausta niin avoimen internetin kuin TOR-verkonkin puolella. THL:n mukaan seurantaa jatketaan, eikä sitä, etteivät tiedot pulpahda esiin vielä tulevaisuudessa, voida taata. THL:n mukaan tietoja ei ole ainakaan toistaiseksi löytynyt avoimesta verkosta.

Juttua täydennetty: 26.9.17 kello 12.12.

Juttua täydennetty 26.9.17 kello 13.29.

Lue myös:

THL: 6 000 ihmisen henkilötiedot ja laboratoriotulokset vuosivat verkkoon – Pääjohtaja: "Pyydän anteeksi"