Kuvat: Mandariinisorsa hurmaa Savonlinnassa

Valppaus ja hyvät hermot ovat tarpeen, kun kameran tähtäimessä on harvinainen, aasialaista alkuperää oleva sorsalintu. Mandariinisorsan voinee bongata Riihisaaressa vielä parin viikon ajan.

sorsalinnut
Mandariinisorsa
Mandariinisorsa (Aix galericulata), lintuharrastajien parissa tuttavallisesti mandri tai manta.Ilkka Solanterä

Onko näkynyt, kyselevät ihmiset toisiltaan Savonlinnan Riihisaaressa.

Kamerat kaulassa he jakavat toisilleen havaintojaan ja kuulopuheita: joku sanoi nähneensä sen tuolla. Tuo pariskunta kiipeili kalliolla sen perässä, mutta taisi kadottaa sen.

Jo parin viikon ajan Savonlinnan maakuntamuseon lähistöllä on nähty liikkuvan mandariinisorsa, Suomessa harvinaisehko sorsalintu, joka tunnetaan kauniista höyhenpeitteestään. Paikalliset lintubongarit ja valokuvaajat ovatkin suunnanneet Riihisaareen haaveenaan saada linnusta edustavia otoksia.

Mandariinisorsaa kuvaamassa
Savonlinnalaiset lintuharrastajat Raimo Vetri (vas.) ja Harri Okkonen odottelevat mandariinisorsaa Riihisaaren rannalla.Sanni Harmanen

Etelä-Savon lintuharrastajat Oriolus ry:n jäsen Petri Okkonen ei hätäile, vaikka lintua ei heti näy.

– Kyllä se varmaan tässä lähialueilla pyörii. Se liikkuu sorsien mukana. Kauniilla ilmalla ne seilailevat edestakaisin tässä linnan liepeillä, Okkonen sanoo.

Mandariinisorsaa kuvaamassa
Harri Okkonen ei hermoile, vaikka mandariinisorsaa ei näy.Sanni Harmanen

Mandariinisorsa on alun perin kotoisin Kiinasta ja Japanista. Yhdelle kumppanille uskollinen laji symboloi kyseisissä maissa Okkosen mukaan aviollista uskollisuutta, vähän samaan tapaan kuin joutsen Suomessa.

Eurooppaan mandariinisorsaa tuotiin alun perin tarhoihin koreutensa tähden. Tarhoista karanneet yksilöt ovat muodostaneet luonnonvaraisia kantoja. Pitkän linjan lintubongari Okkonen näki mandariinisorsan Suomessa ensimmäisen kerran jo 1990-luvulla.

– Se ei ole mikään superharvinaisuus, mutta sellainen pikkuharvinaisuus kuitenkin, Okkonen sanoo.

Tumma hahmo veden pinnalla

Vaihdamme paikkaa saaren toiselle puolelle. Saamme tiirailla kallioilta kohti Pikku Kakkosen rantaa jonkin aikaa, kunnes vastarannalla veteen laskeutuu lintu. Kameransa läpi tähyilevä Okkonen vahvistaa asian: se on nyt vihdoin se.

Sorsaa kuvaamassa
Mandariinisorsaa odottaessa Harri Okkonen kuvaa muita vesilintuja.Sanni Harmanen

Kun katsoo paljaalla silmällä, näyttää kaukana kelluva tumma hahmo ihan samalta kuin muut linnut sen ympärillä. Okkosen kamerastaan näyttämä kuva kuitenkin todistaa, että löysimme etsimämme.

Mandariinisorsa
Valokuvasta mandariinisorsakoiraan kauniit värit erottuvat hyvin. Naaras on vaatimattomamman värinen.Harri Okkonen

Toinen bongari liittyy seuraamme. Savonlinnan Kyrönniemellä asuva Piia-Riitta on tullut etsimään mandariinisorsaa jo toista kertaa.

– Olen tullut lenkittämään koiraa ihan tieten tahtoen tänne paikan päälle. Ihanaa, että nyt näen sorsan. Sitä on mainostettu Facebookissa niin paljon, että eihän tätä tilaisuutta voinut jättää käyttämättä, hän kertoo.

Mandariinisorsa, tai manta, kuten osa harrastajista sitä kutsuu, uiskentelee ohi laiturilla päivää paistattelevien nuorten. Hetken se näyttää lähestyvän kalliota, jolla seisomme.

– Saadaan sen nalkkiin, innostuu Piia-Riitta.

Sitten lintu nousee siivilleen ja lentää pois. Kenties Piia-Riitan lupsakan näköinen Riko-koira näyttää sorsavinkkelistä uhkaavalta.

Okkonen ei harmistu vieläkään.

– Se menee vanhalle paikalleen saaren toiselle puolelle, hän sanoo varman kuuloisesti.

Paikoillanne, valmiit, kuvatkaa!

Maakuntamuseon parkkipaikan rantaan on kerääntynyt jokusen kuvaajan parvi, kun pääsemme paikalle.

Mandariinisorsaa kuvaamassa
Harri Okkonen (vas.), Aarre Nyrhinen ja Pertti Stolt antavat kameroiden laulaa. Nyrhinen tallettaa mandariinisorsan uintia videolle.Sanni Harmanen

Vihdoin! Hehkuvanvärinen sorsa ui vedessä niin lähellä, että sen komean värityksen erottaa ilman kameran zoomiakin. Manta ja pari sinisorsaa uivat monta kertaa edestakaisin kaislikon ja kuvaajien edessä. Ne näyttävät jo tottuneet julkisuuteen.

Osansa tottumisessa voi olla sorsien ruokkimisella. Sitäkin täällä on tehty, vaikka Riihisaaressa lintujen ruokkiminen on kielletty. Okkonen muistuttaa, että ruokintaan tottuneet muuttolinnut eivät välttämättä lähde talveksi etelään, kuten lajin luontoon kuuluisi, vaan saattavat jäädä palelemaan Suomen pakkasiin.

Mandariinisorsa
Välillä mandariinisorsa pyrähti nurmikolle lepäämään.Harri Okkonen

Tällä sorsalla ei joka tapauksessa taida olla vielä kiire lämpimään. Okkonen arvioi sen muuttoon olevan syksyn lämpötiloista riippuen vielä pari kolme viikkoa.

Kuvaajien hymyt ovat herkässä. Syyskuun kaunein päivä lähestyy iltaa.