Turkulainen demarivaltuutettu luopuu ryhmänsä varapuheenjohtajuudesta – syynä julki tullut rikostuomio

Petostuomion saanut Berhan Ahmadi (sd.) on päättänyt vetäytyä rivivaltuutetuksi. Vasemmistoliitto puolestaan miettii tuomitun varavaltuutettunsa kohtaloa.

Turku
Lakikirja.
Lakikirja.Yle

Turun valtuultossa ensimmäistä kautta istuva Berhan Ahmadi (sd.) on päättänyt luopua valtuustoryhmänsä varapuheenjohtajuudesta. Taustalla on Ahmadin saama ehdollinen vankeustuomio petoksesta. Kyse on väärin perustein nostetuista Kelan etuuksista.

Ahmadi kertoi tuomiostaan julkisessa Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) julkisti tiedot kaikkien Suomen kuntien valtuutettujen ja varavaltuutettujen tuoreista rikostuomioista. Hän totesi tapahtuneen kaduttavan ja hävettävän häntä.

Turun sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Piia Elo kertoo, että Ahmadin rikostausta ei ollut tiedossa siinä vaiheessa, kun kuntavaaliehdokkaita nimettiin. Asia selvisi Helsingin Sanomien jutun jälkeen.

– Nyt jatketaan aivan normaalisti. Saimme tiedon ja ryhmä käsitteli asiaa, mutta emme toistaiseksi nähneet syytä mihinkään sen ihmeellisempään, Elo sanoo.

Berhan Ahmadi itse kertoi Ylelle tiistaina, että hän luopuu vapaaehtoisesti valtuustoryhmän varapuheenjohtajuudesta ja jatkaa rivivaltuutettuna. Hän ei mielestään tahallisesti salannut tuomiota puolueelta.

– Tämä asia on tapahtunut 2010–2013, ja vaalikiireiden alla en enää muistanut koko asiaa.

Vasemmistoliitto miettii Heikkilän jatkoa

Myös Turun Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on yllättynyt varavaltuutettunsa saamasta rikostuomiosta. Aamun Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että Vasemmistoliitosta ehdollisen vankeustuomion törkeästä rattijuopumuksesta on saanut varavaltuutettu Pasi-Petteri Heikkilä.

Heikkilän mielestä hänen tuomionsa ei kuulu puolueelle, koska se on ehdollinen. Heikkilä aikoo jatkaa Turun varavaltuutettuna entiseen malliin, koska tuomio ei ollut ehdoton.

Valtuustoryhmän varapuheenjohtajan Pirjo Rinteen mukaan Heikkilä ei ole koskaan kertonut puoluetovereille yksityiselämästään.

– Tämä oli kaikille yhtä suuri yllätys hänen persoonastaan johtuen. Meidän pitää nyt katsoa jatkoa valtuustoryhmässä.

Pirjo Rinne sanoo kuitenkin toivovansa, että Heikkilä ymmärtäisi itse sanoutua irti luottamustoimestaan.

Rinne myös miettii, pitäisikö ehdokasasetteluvaiheessa kysyä kaikilta tietyt ennalta suunnitellut kysymykset. Tähän asti taustojen selvitysvaiheessa tehty haastattelu on ollut vapaamuotoisempaa jutustelua.

Heikkilän ja Ahmadin tuomiot on annettu vuonna 2016. Helsingin Sanomien selvityksestä käy ilmi, että keväällä valituista valtuutetuista ja varavaltuutetuista lähes 400:lla on tuore rikostuomio.