Jari Korkki: Vaalikenttiä nuuskimassa, H-hetkiä haistelemassa

Suurin virhe, minkä Niinistön kampanjatiimi nyt voisi tehdä, olisi uskotella itselleen, että homma ratkeaa ensimmäisellä kierroksella.

Yle Blogit
Jari Korkki
Yle Uutisgrafiikka

Tasavallan presidentin lähtö kilpailemaan jatkokaudesta sai alkuviikosta ihan muodollisenkin sinetin, kun Sauli Niinistön uudelleenvalintaa ajava "kansanliike" tiedotti keränneensä kesän aikana allekirjoitukset 156 tuhanteen kannattajakorttiin.

Nokkelimmat laskivat heti, että pelkällä kannatusilmoitusten määrällä olisi viime kerralla vuonna 2012 kilvoitellut hyvinkin tasapäisesti häntäpäähän jääneiden ehdokkaiden kanssa.

Varsinkin sosiaalisessa mediassa vankimmat Niinistön tukijat kiirehtivät jo riemuitsemaan, että vaali ratkeaa heti ensimmäisellä kierroksella. Varmemmaksi vakuudeksi hehkuteltiin mielipidekyselyitä, joissa Niinistölle on ollut tarjolla reippaasti yli viidenkymmenen prosentin lukemia.

Vaaleja ei kuitenkaan ratkota kannatuskorteilla tai gallupvastauksilla.

Itse tyydyn tässä vaiheessa arvioon, että Niinistöllä näyttäisi olevan ihan kelpo mahdollisuudet toiselle kierrokselle.

Vaaleja kun ei kuitenkaan ratkota kannatuskorteilla tai gallupvastauksilla.

Oikeastaan mikään presidentinvaalien historiassa ei viittaa siihen, että vaalit tälläkään kertaa ratkeaisivat ensimmäisellä kierroksella. Edes valtaisaa kansansuosiota nauttinut Mauno Koivisto ei päässyt suoran kansanvaalin harjoituskierroksella 1988 viiteenkymmeneen prosenttiin.

Koivisto olisi tuolloin tullut valituksi suoraan, mutta koska potti jäi 48,9 prosenttiin, siirtyi valinta samassa yhteydessä valituille valitsijamiehille.

Myös sen jälkeen – varsinaisessa suorassa kansanvaalissa – on joka kerta menty kakkoskierrokselle.

Ylivoimaisin voittaja on ollut Niinistö, joka viime kerralla löi vihreiden Pekka Haaviston 63-37.

Sen sijaan 2006 SDP:n Tarja Halonen rökitti Niinistön lopulta vain vaivoin, prosentein 52-48.

Juuri Halosen kampanjatiimissä tehtiin se virhearvio, että päätettiin yrittää kisan katkaisemista ensimmäiseen kierrokseen.

Ja mikä pahinta, taktiikka mentiin myös kertomaan julki, mistä taas kaikki kansalaiset eivät alkuunkaan pitäneet. Varsinkin kun yhtenä perusteluna oli, että näin vaalit tulisivat veronmaksajallekin halvemmiksi. Ikään kuin demokratiaa voisi noin vain hinnoitella.

Myöhemmin virhe on myönnettykin.

Niinistön leirissä tätäkin virhettä pyritään välttämään.

Niinistön kampanjapäällikkö tai virallisesti vaatimattomammin vaaliasiamies on tarkka maineestaan. Nyt kun eduskunnassa vaaditaan julki vierailijalistoja, on Heikki A. Ollila kuulemma ryhtynyt huolehtimaan pääkaupunkivisiittiensä yksityisyyden suojasta.

Siitä voisi tulla kotona Kangasalla sanomista, jos olisi rouvalle tullut maininneeksi menevänsä Storyvilleen, mutta valpas media paljastaisikin ukon istuneen iltaa eduskunnassa!

Rohkenen ennustaa kahden kierroksen kamppailua. Lukuisilla vaalitantereilla marinoitunut kampanjaveteraani Jussi Lähde heitti taannoin vieläkin rajumman veikkauksen.

Lähde ennakoi alkuviikosta, että presidentinvaalien toiselle kierrokselle selviytyy Niinistön kaveriksi joku H-kirjaimella alkava ehdokas.

Näitähän ovat ainakin Haatainen, Haavisto, Huhtasaari ja tämä hollantilaisvivahteinen van Hanen.

Sekä tietysti vanha vaalikonkari Hevonen, M.

Joka tietyisssä piireissä tunnetaan salanimellä Paavo Väyrynen.

Siinä käy kuulkaa äkkiä niin, että se onkin tällä kertaa Niinistö, jolle kulttuurijengi puuhaa tukikonsertteja.

Moni on sanonut, ettei Haavisto-ilmiö voi toistua, koska "eiväthän ne toisella yrittämällä enää pääse samanlaiseen lentoon".

Väite on sikäli erikoinen, että sen paikkansapitämättömyys kannattaisi testauttaa esimerkiksi Sauli Niinistöllä (2006 ja 2012). Tai Urho Kekkosella (1950 ja 1956). Tai Risto Rytillä (1925 ja 1940).

Haavisto-ilmiö saattaa kuitenkin kuihtua yllättävästä syystä. Kun kansalla on ihan todistetustikin ollut tapana ryhtyä poliitikkojen kauhuksi pelaamaan presidentinvaalin toista kierrosta jo heti ensimmäisellä, niin mitä tapahtuukaan, jos Laura Huhtasaaren (ps.) kampanja ja kannatus lähtevät lentoon?

Siinä käy kuulkaa äkkiä niin, että se onkin tällä kertaa Niinistö, jolle kulttuurijengi puuhaa tukikonsertteja. Hei kuule Suomi, oletko sellainen iloinen maa, jossa on paikkoja ja kolmostuoppeja?

Aika äkkiä on unohtunut valtiotieteen maisteri Timo Soinin laskuoppi.

Perussuomalaisista alkukesästä irtaantunut rykmentti on kiukutellut eduskunnassa naama sinisenä, kun vanhat puolueet ovat jakaneet uusiksi puhemiespaikkoja.

Aika äkkiä on unohtunut valtiotieteen maisteri Timo Soinin laskuoppi. Jytkyvaalien jälkeen Soini on laskeskellut – aivan oikein – suhteellisen vaalimatematiikan isänä pidettyyn belgialaiseen Victor d'Hondtiin vedoten, että puhemiehistön paikka kuuluu perussuomalaisille.

No nyt nyt sitten samainen laskuoppi vie Maria Lohelalta ja Siniseltä eduskuntaryhmältä paikan puhemiehistössä, jahka seuraavat valtiopäivät helmikuun alussa kokoontuvat.

Herra antoi, herra otti, tyydy siihen r'hontti!

Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja