Matkalaukut hotelliin Hämeenlinnassa ja Kittilässä ja suoraa lentokentälle – etäselvitystä kokeillaan ensimmäistä kertaa Suomessa

Matkalaukkujen raahaaminen Helsinki-Vantaan lentokentälle ruuhkaisiin luovutuspisteisiin helpottuu hetkeksi Hämeenlinnassa ja Kittilässä. Finnairin, Finavian ja Sokos hotelli Vaakuna kokeilevat tänä syksynä matkatavaroiden etäselvitystä.

matkatavarat
Nainen käyttää nurkassa seisovaa automaattia
Hämeenlinna valikoitui kokeilupaikaksi, koska siellä on hotelli lähellä rautatieasemaa. Hotelliin voi jättää matkalaukut ja hypätä junaan, joka vie lentoasemalle, kertoo projektipäällikkö Anne Horila.Lassi Rantala / Yle

Hämeenlinnan hotelli Vaakunan vastaanottotiskin vieressä on nurkkaus, jossa on vaaka ja lippuautomaatti.

Lokakuun alusta lähtien Finnairilla tai Nordic Regional Airlinesilla matkustava voi lähtöselvittää (siirryt toiseen palveluun) (Finnair) ruumaan menevän matkatavaran hotellin automaatilla. Laukut jätetään hotelliin, josta ne toimitetaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja oikeaan koneeseen.

– Pyrimme helpottamaan asiakkaan matkalle lähtöä, kertoo kokeilun syistä Finnairin Helsingin asiakaskokemuksesta vastaava Timo Rissanen.

– Kun raskaimmat tavarat voi jättää hotelliin, niin matkustaminen Hämeenlinnasta lentoasemalle on helpompaa ja lentoasemalla voi siirtyä suoraan turvatarkastuksen kautta lähtevien lentojen puolelle.

Matkatavaroiden etäselvitystä kokeillaan paitsi Hämeenlinnassa myös Kittilän Levillä.

Selvityspisteissä voi matkalaukkujen ohella selvittää suksipakkaukset ja golflaukut.

– Kittilässä selvityksen voi tehdä Levillä ja siirtyä sitten kevyemmin kantamuksin Kittilän lentokentälle ja koneeseen, maalailee Timo Rissanen. Kittilässä etäselvitystä kokeillaan vain neljällä yksittäisellä Kittilästä Helsinkiin lähtevällä Finnairin lennolla.

Lentojen asiakkaat saavat Finnairilta tekstiviestillä tiedon matkatavaroiden etäselvitysmahdollisuudesta. Etäselvityspiste on Levin matkailuinfon tiloissa.

Mies laitteen vieressä
Pyrimme kokeilulla helpottamaan asiakkaiden lähtöä lentomatkalle, kertoo asiakaskokemuksesta vastaava Timo Rissanen Finnairilta.Antti Ruonaniemi / Yle

Hämeenlinnalaiset aktiivisina

Etäselvitys on Hämeenlinnassa majaa pitävän Suomen kasvukäytävät -verkoston idea.

– Idea sai muhia pari vuotta ennen toteutumista, mutta nyt kokeiluun on lähdetty innokkaasti, kertoo Suomen kasvukäytävä (siirryt toiseen palveluun) -verkoston projektipäällikkö Anne Horila.

Kasvukäytävä on Helsingistä Seinäjoelle kulkevan pääradan varrella olevien kuntien, maakuntien ja järjestöjen verkosto.

– Kun mietimme paikkaa etäselvitykselle, tuli nopeasti mieleen Hämeenlinna ja hotelli Vaakuna. Tämä on rautatieaseman vieressä, joten matkalaukut voi jättää tänne ja hypätä junaan, joka vie lentoasemalle. Haluamme kasvukäytävälle ketterää liikkumista ja uudenlaisia liikkumispalveluita. Olen varma, että kokeilu onnistuu ja ainakin 150 matkustajaa tulee lennolle hotellin kautta kuukaudessa, vakuuttaa Anne Horila.

Ensi kertaa Suomessa, maailmallakin harvinaista

Matkalaukkujen etäselvitystä kokeillaan Suomessa ensi kertaa.

Ruuhkaa Helsinki-Vantaan lentokentällä joulukuussa 2012.
Ruuhkautuvan Helsinki-Vantaa lentokentän avuksi kehitetään etäselvityksiä.Markku Ojala / AOP

– Ilmeisesti Sveitsissä ja Australiassa on samantapaista järjestelmää kokeiltu. Muista emme ole kuulleet, kertoo asiakaskokemuksesta vastaava Timo Rissanen Finnairista.

Pilottien jälkeen Finavia ja Finnair käyvät läpi tulokset ja tekevät päätöksen jatkosta. Etäselvitys on vaihtoehto matkatavaroiden käsittelyn nopeuttamiseen ja sujuvoittamiseen lentokentillä.

– Uskon, että kokeilu onnistuu. Mikäli näin käy, mietimme tietysti palvelun laajentamista muihinkin isompiin kaupunkeihin, esimerkiksi Lahteen, lupaa Timo Rissanen.