Sankka sumu pitää helmipöllöt poissa mereltä – "Ne panttaa siellä jossakin, että voi kun pääsisi Valassaarille"

Helmipöllöt matkaavat syys-lokakuussa etsimään uusia asuinpaikkoja. Tänä syksynä matkaa ovat kuitenkin hidastaneet huonot säät ja sankka sumu.

Kuva: Mirva Korpela / Yle

Perinteinen hiiri- ja helmipöllöjen rengastaminen käynnistyi Mustasaaren Valassaarilla syyskuun alkupäivinä. Lähes koko ajan sää on ollut sekä lintujen että rengastajien näkökulmasta hankala. Sateet, tuulet ja sumu ovat hillinneet pöllöjen vaellusta.

Helmipöllöjä kohtalaisesti

Parhaimmillaan yhden yön aikana tänä syksynä on saatu pyydettyä ja rengastettua viisitoista helmipöllöä. Määrä on kohtalainen, kertoo lintuja rengastava Tapio Osala.

– Niitä voi tulla joskus jopa 30 yön aikana, mutta edellisellä rengastusporukalla paras yö oli viisitoista helmipöllöä. Muina öinä on ollut yhtä, kahta tai neljää pöllöä, laskeskelee Osala.

Helmipöllö. Kuva: Mirva Korpela / Yle

Tänä syksynä on rengastettu yhteensä 50 helmipöllöä.

Yleensä kun helmipöllöjä rengastetaan, liikkeellä ovat keväällä kuoriutuneet poikaset. Tänä syksynä ainakin tähän mennessä tilanne on ollut toisenlainen. Nyt rengastetuissa on enemmän vanhempia pöllöjä ja se kertoo siitä, että poikastuotto on tänä vuonna ollut heikompi kuin aiemmin.

– Ruokaa eli hiiriä ja myyriä on saattanut olla vähemmän ja kylmä kevätkin voi vaikuttaa, pohtii Osala.

Pöllöjen rengastamisella pitkät perinteet

Tapio Osalan parina Valassaarilla on toinen niin ikään kokenut rengastaja Pekka Peura. He ovat saapuneet paikalle sunnuntaina ja ennen heitä samalla paikalla on ollut kahden viikon ajan muita pöllöjen rengastajia. Osala laskeskelee , että tämä olisi jo 42. kerta kun pöllöjä rengastetaan Valassaarilla.

Kuva: Mirva Korpela / Yle

Pöllöjen määrät vaihtelevat vuosittain, vähän riippuen siitä kuinka hyvä hiiri- tai myyrävuosi on ollut. Esimerkiksi neljä vuotta sitten Pohjanmaan rannikolla helmipöllöjä rengastettiin satoja. Siitä määrästä ollaan jäljessä vielä, mutta jos sää kirkastuu, tilanne Valassaarilla saattaa muuttua nopeasti.

Ne on sen verran huonoja lentäjiä, että eivät lennä huonossa säässä isojen vesien ylitse

Tapio Osala, rengastaja

– Ne on sen verran huonoja lentäjiä, että eivät lennä huonossa säässä isojen vesien ylitse. Ne panttaa siellä jossakin, että voi kun pääsisi Valassaarille. Sitten jos on kirkas yö niin verkot ropisee, sanoo Osala.

Valassaaret on helmipöllöjen vaellukselle sopiva pysähdyspaikka merellä, Suomen ja Ruotsin välissä.

Hiiripöllöt liikkeellä

Jos ovat helmipöllöt vielä odottavalla kannalla, ovat hiiripöllöt sen sijaan vauhdissa. Osala muistelee, että joinakin vuosina ei olisi koko syksynä rengastettu yhtään hiiripöllöä, mutta tänä syksynä määrä on jo hyvä.

– Nyt on kautta aikojen suurin hiiripöllöjen vaellus käynnissa. Tänä syksynä on rengastettu jo kuusitoista pöllöä. Useimmiten rengastetaan vain muutamia tai ei yhtään, kertoo Osala.