Kaupunkilaistyttö muutti taloon, jonka 1 300 neliön tontti oli pelkkää savipeltoa – nyt siellä kasvaa kymmenientuhansien ihailema puutarhakeidas

Maria Kesänen on rakentanut puutarhaansa noin kymmenen vuotta. Nyt hän on yksi Suomen suosituimmista puutarhabloggareista. Juttu on julkaistu lokakuussa 2017.

Puutarhablogit
Maria Kesänen kasvihuoneessa
Juulia Tillaeus / Yle

Maria Kesänen nappaa porkkanoiden naateista kiinni. Penkistä nousee nippu oransseja, keltaisia ja violetteja juureksia.

– Tämä violetti on porkkanan alkuperäinen väri. Nykyään siemensekoituksissa on enimmäkseen keltaisia.

Kesänen tietää mistä puhuu, sillä hänen elämänsä pyörii pitkälti puutarhanhoidon ympärillä.

Porkkanoita
- Näin käy, kun ei harvenna tarpeeksi, Maria Kesänen nauraa yhteenkietoutuneet porkkanat huomatessaan.Juulia Tillaeus / Yle

Kesänen muutti miehensä kanssa Helsingistä omakotitaloon Kouvolan Valkealaan vuonna 2004. 1300 neliön tontti oli mulloksella, eikä pihassa kasvanut ainuttakaan puuta.

– Se oli puutonta peltoa eli ihan savimaata. Ensin siihen kasvatettiin nurmi, Kesänen kertoo.

Aluksi halusin vähän salaattia ja mansikkaa.

Maria Kesänen

Muistot lapsuudenkodin puutarhasta alkoivat nostaa päätään ja innostus puutarhanhoitoon heräsi.

– Aluksi halusin vähän salaattia ja mansikkaa. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä. Ajan myötä aloin tehdä uusia kokeiluja ja hankkia erikoisempia lajikkeita.

Alussa kasvatettu nurmi on vuosien mittaan suurelta osin kaivettu ylös ja muutettu puutarhan eri osiksi.

Keittiöpuutarhasta pöytään

Valta-osa tontista on muuttunut keittiöpuutarhaksi. Pihasta päätyy ruokapöytään esimerkiksi fenkolia, latva-artisokkaa, erivärisiä tomaatteja, juureksia, pensasmustikoita ja lehtikaalia. Pihan perällä kasvihuoneessa kasvaa persikkapuu, joka ei tosin ole vielä tuottanut hedelmiä.

– Kaikki kokeilut eivät onnistu. Laitan yleensä isoilla kirjaimilla itselleni ylös, että älä kokeile tätä enää. Tietyt, erityisen maukkaat tai varmat lajikkeet kylvetään vuodesta toiseen.

Tomaatteja
Maria Kesänen kiinnittää lajikkeiden valinnassa huomiota sekä makuun että visuaalisuuteen.Juulia Tillaeus / Yle

Tomaatit ovat Kesäsen ehdoton suosikki oman puutarhan antimista.

– Kasvihuoneessamme kasvaa valtava kirjo erilaisia tomaattilajikkeita.

Hyötykasvit kasvavat suurissa viljelylaatikoissa eri puolilla pihaa. Porkkanoiden kanssa samassa laatikossa kasvaa kukkia.

Olivade-tomaatti
Olivade-tomaatti on yksi tämän kesän kokeiluista.Juulia Tillaeus / Yle

– Kauneus on minulle tärkeää. Mieheni mielestä menen välillä liikaakin estetiikka edellä. Olen esimerkiksi valinnut tomaattilajikkeita värin perusteella, vaikka maku ei olisi kovin hyvä. Ne vain näyttävät salaateissa niin kauniilta!

Kesänen kokee puutarhanhoidossa suurimmaksi haasteeksi ajan rajallisuuden. Kesäisin lisäisi vuorokauteen mielellään tunteja. Puutarhan kastelu ja hoito asettavat esteitä perheen lomamatkoille. Perhe kokee tämän rajoittavana, Maria Kesänen ei.

– Viihdyn kotona ja puutarhassa. Minulle puutarhanhoito on terapiaa ja lomailua.

Talven tullen värit katoavat ja piha verhoutuu valkoiseen. Kesänen vangitsee kesäisen puutarhan kauneuden kuviin ja teksteihin. Projektilla on tuhansia ihailijoita.

Kanelia ja kardemummaa

Vuonna 2011 Kesänen sai mieheltään kameran lahjaksi ja löysi valokuvauksen. Kaksi Kesäsen ystävää pitivät ruokablogia ja huokuttelivat myös innokkaan valokuvaajan blogimaailman pariin. Kanelia ja Kardemummaa -blogi käsitteli pitkään lähinnä leivontaa ja sisustusta. Kasvit kuitenkin levisivät pihasta blogiin.

Laitan yleensä isoilla kirjaimilla itselleni ylös, että älä kokeile tätä enää.

Maria Kesänen

Nykyään Kesänen on yksi Suomen suosituimmista puutarhabloggaajista. Oman bloginsa lisäksi Kesänen kirjoittaa eri puutarhajulkaisuille. Puutarhanhoito ja bloggaaminen ovatkin muuttuneet rakkaasta harrastuksesta työksi.

Hortensia
Kesäsen puutarhassa kasvaa muutakin kuin hyötykasveja.Juulia Tillaeus / Yle

Suurimmaksi haasteeksi Kesänen kokee ajan rajallisuuden. Bloggaaminen on koukuttavaa.

– Blogatessa alkaa helposti haluta aina vähän parempia kuvia ja nysväämiseen menee aikaa. Minut bloggaamaan houkutelleet kertoivat ainoastaan, kuinka mukava harrastus blogi on, mutta eivät mitään siitä, kuinka paljon aikaa se vie, Kesänen naurahtaa.

Ei auta kuin odottaa, että sato kypsyy. Se on tervettä hidastamista tähän nykyiseen maailmanmenoon.

Maria Kesänen

Kesänen haluaa korostaa blogissaan tekemisen iloa. Hän nauttii siitä, että puutarhanhoito pakottaa hidastamaan tahtia.

– Tuntuu, että nykymaailmassa kaiken pitäisi tapahtua nopeasti. Suomen oloissa kasvukautta ei voi nopeuttaa. Siemenet laitetaan toukokuussa penkkiin ja sitten ei auta kuin odottaa, että sato kypsyy. Se on mielestäni tervettä hidastamista ja tervetullutta tähän nykyiseen maailmanmenoon.

Kesänen hakee ideoita ja inspiraatiota muista puutarhablogeista.

– Haluan tarjota samoja asioita oman blogini lukijoille. Kerron omista suosikkikasveistani ja neuvon, mitä kannattaa kokeilla.

Pensasmustikoita
Kanadalaiset pensasmustikat kasvavat suuriksi.Juulia Tillaeus / Yle

Blogin visuaalisuus ja kuvien kauneus ovat Kesäselle tärkeitä asioita. Hän käyttää paljon aikaa julkaistavien kuvien valintaan.

– Minulta kysyttiin joskus, paistaako meillä aina aurinko. Haluan, että kuvista tulee hyvä mieli, joten en oikeastaan kuvaa huonolla säällä. Sitä kuvaa tulee niin paljon, että niitä riittää vaikka talven päiville.

Kesäsen blogi päivittyykin tiuhaan tahtiin myös talvisin.

– Talvella on aikaa suunnitella tulevaa kautta. Silloin ihmiset myös janoavat kesän aurinkoa. Lukijoihin vetoavat postaukset ovat usein niitä, joiden tekemisestä pidän itsekin.

En ollut uskoa silmiäni, kun tanskalainen puutarhaguru Claus Dalby eräänä heinäkuisena päivänä kurvasi pihaamme.

Maria Kesänen

Suomen lyhyt kasvukausi ei Kesäsen mielestä estä täysipainoista puutarhaharrastusta.

– Mielikuvat ja haaveilu kantavat ympäri vuoden!

Lukijat edellä

Blogin lukijamäärä on kuudessa vuodessa noussut Suomen suosituimpien puutarhablogien tasolle. Blogilla on tällä hetkellä keskimäärin 30 000 kuukausittaista lukijaa.

– Pidin blogia aluksi anonyymisti. Ensimmäisiä postauksia ei päässyt lukemaan kukaan muu kuin minä itse, Kesänen naurahtaa.

Puutarhan työpiste
Maria Kesäsellä on puutarhassaan useita työpisteitä, joissa voi esimerkiksi istuttaa kasveja ruukkuihin.Juulia Tillaeus / Yle

Kesäsen blogilla on paljon vakituisia lukijoita, jotka lähettävät palautetta tasaiseen tahtiin.

– Lukijat kiittelevät usein jostain ideasta. Saan myös paljon kysymyksiä blogini kasveista ja tuotteista.

Kasvikuvien lomassa on pari kuvaa ja tekstiä lampaantaljasta. Kaupallinen yhteistyö näkyy myös puutarhablogeissa, Kesäsen mukaan tosin vähemmän, kuin esimerkiksi muotiblogeissa.

– Kaupallista yhteistyötä tarjotaan aika paljon. Minulle on tarjottu esimerkiksi jotain autoon liittyviä juttuja, mutta en kirjoita autoista, joten en ole lähtenyt sellaiseen yhteistyöhön. Pyrin aina valitsemaan tuotteet niin, että ne palvelevat puutarhaa ja lukijoita.

Sattumien kauppaa

Vuonna 2015 Kesänen perusti bloginsa rinnalle samannimisen Instagram-tilin. Tilille on kertynyt jo yli tuhat kuvaa, jotka noudattelevat tarkasti blogikuvien linjaa. Pari kesää sitten tili poiki Kesäselle unohtumattoman kokemuksen.

– Tanskalainen puutarhaguru Claus Dalby bongasi puutarhani Instagramista. Luulin koko asiaa vitsiksi, kun minulle ilmoitettiin, että Dalby haluaa vierailla puutarhassani. En ollut uskoa silmiäni, kun hän eräänä heinäkuisena päivänä kurvasi pihaamme.

Lehtikaalia
Maria Kesäsen mielestä pieni pakkanen parantaa kuvan etualalla kasvavan lehtikaalin makua.Juulia Tillaeus / Yle

Dalby tutustui Kesäsen puutarhaan ja valokuvasi sitä kirjaansa.

– Kävin etukäteen hakemassa kukkia kahvipöytään paikallisesta kukkakaupasta ja pyysin sitomaan kimppuun kaikista kauneimpia kukkia. Myyjä kysyi, olenko menossa juhliin. Useimmat puutarha-alan ihmiset tietävät Dalbyn, joten myyjä hämmästyi, kun kerroin kuka on tulossa kylään, Kesänen nauraa.

Sattumat eivät jääneet siihen. Kesänen saa usein mieheltään paikallisen puutarhalehden tuliaisena tämän ulkomaanmatkoilta. Norjan lentokentällä mies nappasi tapansa mukaan ensimmäisen käteen osuneen lehden matkaansa.

– Mies toi lehden minulle ja tajusin, että siinä on kuvia meidän puutarhastamme. Dalbyn uusin kirja oli esitelty lehdessä ja juttuun oli poimittu juuri meidän puutarhaamme käsittelevä osuus kirjasta, Kesänen nauraa.