Yrittäjä varastoi tonneittain romua ja satoja litroja bensiiniä taivasalla – korvausvaatimus kymmeniä tuhansia euroja

Syyttäjän mukaan asikkalalainen yrittäjä on aiheuttanut pilaantumisvaaran maaperälle ja pohjavedelle. Syytetty ei siivonnut jätekasojaan useista kehotuksista huolimatta.

ympäristörikokset
Pohjavesialue kyltti.
Kalle Niskala / Yle

Syyttäjä vaatii Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa asikkalalaiselta yrittäjältä kymmenien tuhansien eurojen korvauksia ympäristön turmelemisesta.

Syytteen mukaan yrittäjä on kerännyt kiinteistöilleen muun muassa romuajoneuvoja, käytöstä poistettuja työkoneita ja kodinkoneita, metalliromua ja öljytynnyreitä. Paikalta on löydetty myös kyllästettyä puujätettä ja muuta purkujätettä, maantiesuolaa sekä satoja litroja moottoribensiiniä ja öljyjä, joita on säilytetty muoviastioissa ulkona.

Mies on varastoinut romua kolmen kiinteistön alueelle, joista yksi on hänen omistuksessaan ja kaksi vuokrattu kunnalta. Kaikki kolme paikkaa sijaitsevat tärkeällä pohjavesialueella. Asikkalan ympäristönsuojelusihteeri on antanut yrittäjälle useita siivouskehotuksia vuosina 2007–2016.

Haastehakemuksessa todetaan, että muun muassa hulevesien käsittelyn puute, puutteelliset varastointi- ja säilytystilat sekä maantiesuolan varastointi avokasassa ovat aiheuttaneet maaperän ja pohjaveden pilaantumisvaaran.

Metalliromua kiinteistöllä on ollut yhteensä 190 tonnia. Lisäksi epäillyn uskotaan polttaneen jätettä useiden vuosien aikana vähintään 230 tonnin edestä.

Yrittäjä on myös varastoinut jätteenpolton jäänteitä suojaamattomasti pihalla. Kasassa on ollut noin 70 tonnia tuhkaa ja muuta poltosta jäänyttä kuonaa. Kasasta löytyi näytteiden mukaan esimerkiksi raskasmetalleja.

Rikoksen taloushyödyksi syyttäjä arvioi 45 000 euroa. Summa koostuu jätteiden käsittely-, hävitys- ja kuljetuskustannuksista. Korvausten lisäksi syyttäjä vaatii miehelle yhden vuoden ehdollista vankeustuomiota.

2.10. klo 16.42 korjattu tieto siivouskehotuksista: niitä annettu useita vuosina 2007-2016