Vakoilusatelliitti johdatti tutkijat Aleksanteri Suuren kadonneen viinikaupungin jäljille

Tutkijat uskovat, että kurdialueella Pohjois-Irakissa sijaitseva kaupunki oli Aleksanteri Suuren sotien veteraanien ja viinikaupan kaupunki.

Aleksanteri Suuri ratsastaa Ateenassa Lamian sodan museon pronssireliefissä, joka perustuu Bartolomeo Pinellin 1800-luvun etsaukseen. Kuva: Tilemahos Efthimiadis / CC BY-SA 2.0

Arkeologit uskovat paikallistaneena Pohjois-Irakista Aleksanteri Suuren perustaman kaupungin, jossa tarinoiden mukaan viini virtasi, käytiin filosofisia keskusteluja ja nautittiin ruumiin iloista.

Ensimmäiset vinkit Qalatga Darbandin kadonneesta kaupungista saatiin parikymmentä vuotta sitten Yhdysvaltain vakoilusatelliitin kuvista, kertoo British Museum (siirryt toiseen palveluun). Sulaimanian kurdiprovinssista 1960-luvulla otetut kuvat olivat salaisia 30 vuoden ajan

Qalatga Darbandin kaupunki sijaitsi reitillä, jota Aleksanteri Suuri käytti hyökätessään Persiaan vuonna 331 ennen ajanlaskumme alkua.

Aleksanterin kerrotaan asuttaneen kaupunkiin myöhemmin kolme tuhatta sotiensa veteraania. Kaupungista tuli tärkeä viinikaupan keskus, ennen kuin se tyhjeni ja unohtui. Löytöjen perusteella asutus oli vahvimmillaan kahden vuosisadan ajan ennen ajanlaskumme alkua.

Sodat estivät kaivaukset

Qalatga Darband on kurdin kieltä ja tarkoittaa vuoristosolassa sijaitsevaa linnaa. Arkeologit kiinnostuivatkin satelliittikuvien isosta suorakaiteesta, joka vaikutti linnoituksen jäänteiltä.

Kenttätutkimukset kurdialueilla olivat mahdottomia Irakin diktaattorin Saddam Husseinin kurdivainojen ja sittemmin sotien takia.

Irakin arkeologiset alueet ja löydöt ovat vaarantuneet viime vuosikymmeneninä toistuvasti sodissa. Viime vuosina islamistijärjestö Isis teki  tarkoituksellista tuhoa valloittamiensa alueiden rikkaalle kulttuuriperimälle.

British Museumin rahoittamalla ohjelmalla (siirryt toiseen palveluun) koulutetaan irakilaisia arkeologeja pelastamaansa alueita Isisin aiheuttamilta vahingoilta. Dalatga Darband on ohjelman ensimmäinen kenttätutkimuskohde.

Viininpuristimia ja jumalpatsaita

Brittitutkijoiden lennokkien ottamista ilmakuvista varmistui, että 60-hehtaarisella tutkimusalueella todellakin on sijainnut iso linnoitus.

– Saimme erinomaista tietoa kuvaamalla keväisiä peltoja. Vehnä ja ohra kasvavat kituliaammin paikoissa, joiden alla on kivirakenteita. Se näkyy kuvissa värieroina, selitti johtava arkeologi John MacGinnis The Times (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle.

Maassa tehdyissä tutkimuksissa on löytynyt runsaasti kalkkikivestä kaiverrettuja puristimia, jotka viittaavat viinin ja öljyn valmistamiseen.

Lisäksi on löytynyt kaksi rakennusta, jotka todistavat kreikkalais-roomalaisesta arkkitehtuuriperinteestä. Löytöjen joukossa on kattojen poltettuja savitiiliä.

Alueen etelälaidalla oli ilmeisesti temppeli, sillä sieltä on löytynyt kahden jumalpatsaan sirpaleita. Lisäksi maasta on paljastunut kolikko, johon on lyöty Parthianin kuninkaan Orodes II:n kuva. Hän hallitsi vuosina 57–37 e.a.a.

"Lisää löytöjä maan alla"

Dalatga Darbandin kenttätutkimusten arvioidaan jatkuvan vuoteen 2020. Jo nyt alueen asutuksen laajuus ja tiheys ovat yllättäneet tutkijat, mutta maan alla piilotellee lisää löydettävää. 

– Uskomme, että tämä on ollut kuhiseva kaupunki nykyisen Irakin ja Iranin välisen tien varrella. Voi hyvin kuvitella, miten täällä on myyty viiniä tiellä kulkeneille sotilaille, MacGinnis sanoo.

Tällaiselta kaupunki näyttää satelliittikuvien perusteella tehdyssä piirroksessa The Timesin Twitter-viestissä.