1. yle.fi
  2. Uutiset

Salaattibaarien hygieniassa on parantamisen varaa Keski-Pohjanmaalla: noottia saavat lihatuotteet

Terveystarkastajien viime keväänä tekemissä pistokokeissa suurin osa keskipohjalaiskauppojen salaattibaareista oli kunnossa. Huonoja tai välttäviä elintarvikkeita löytyi kolmasosasta salaattibaareja.

salaatit (ruokalajit)
Kanaa salaattibaarissa.
Kalle Niskala / Yle

Keski-Pohjanmaan ympäristöhuollon terveystarkastajat tarkastivat toukokuussa 11 keskipohjalaiskaupan salaattibaarit. Näytteitä otettiin 41 kappaletta.

– Niissä oli lihanäytteitä, kala- ja äyriäisnäytteitä, kasvisnäytteitä, pasta-riisi- ja nuudelinäytteitä ja lisäksi vielä yksi tarkastajan itsensä valitsema näyte näistä tai jostain muusta elintarvikkeesta, joka näytti laadultaan epäilyttävältä, terveystarkastaja Teija Pitkäkangas luettelee.

Näytteistä 78 prosenttia oli laadultaan hyviä, 10 prosenttia välttäviä ja 12 prosenttia huonoja. Kasvikset olivat pääasiassa hyvässä kunnossa. Heikkoja arvosanoja saivat kananmunat ja lihatuotteet, kuten kana, kinkku ja broileri.

– Varmasti suurin syy on siinä, että niitä säilytetään liian kauan myynnissä tai niiden lämpötilat olivat liian korkeita. Havaittavissa oli myös ylitäyttöä ja uuden laittamista vanhan päälle. Totta kai asiakkaiden käyttäytyminen voi myös vaikuttaa. On myös mahdollista, että toimitusketjun alkupäässä tai kuljetuksessakin on ollut joitakin epäkohtia, Pitkäkangas miettii.

Uusintanäytteistä neljä oli laadultaan hyviä ja yksi huono - edelleen lihatuotteessa.

Terveystarkastaja mittaa salaattibaarin lämpötilaa.
Terveystarkastaja Teija Pitkäkangas mittaa salaattibaarin lämpötilaa. Kuvassa olevan kaupan salaattibaari oli tarkastushetkellä kunnossa.Kalle Niskala / Yle

Tulos yllätti

Vaikka joka kolmannen keskipohjalaismyymälän salaattibaarissa oli huomautettavaa, terveystarkastajat pitävät kokonaistulosta hyvänä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toteutettiin vastaava salaattibaarikartoitus vuonna 2015. Siinä 67 prosenttia näytteistä oli hyviä, 15 prosenttia välttäviä ja 18 prosenttia huonoja.

– Meidän alueellamme on ihan hyvät tulokset, jos niitä vertaa muualle Suomeen. Yllätyimme positiivisesti, sillä odotimme projektin alussa, että tulokset olisivat huonommat. Varsinkin kasvikset olivat yllättävän hyviä ottaen huomioon, että elettiin toukokuuta, terveystarkastaja Teija Pitkäkangas toteaa.

Tarkastuksen yhteydessä terveystarkastajat ohjeistivat kauppoja elintarvikkeiden myyntiajoissa, salaattibaarien valvonnassa, lämpötilassa ja puhtaudessa. Pyrkimys on myös, että myymälät ottaisivat itsenäisesti näytteitä.

Entä uskaltaako salaattibaarista syödä?

– Kyllä uskaltaa. Kannattaa kuitenkin katsoa, että ottimet eivät ole elintarvikkeen seassa, että astioita ei ole ylitäytetty ja että tuote näyttää aistinvaraisesti hyvältä. Kannattaa myös huomauttaa aina henkilökunnalle, jos tuote näyttää epämääräiseltä. Sitä kautta salaattibaarien laatu saadaan paremmaksi, Pitkäkangas neuvoo.

Salaattibaarin antimia.
Kalle Niskala / Yle
Lue seuraavaksi