Hyppää sisältöön

"Miljardeja hyökkäyksiä sekunnissa" – kyberhyökkäykset ovat uhka, jota Oulun yliopistossa aletaan torjua yhdessä amerikkalaisten kanssa

Yliopistoon perustettavasta kyberturvallisuuden tutkimuskeskuksesta toivotaan myös uusia bisnesmahdollisuuksia suomalaisfirmoille.

Oulun yliopistoon perustetaan kansainvälinen kyberturvallisuuskeskus. Kuva: Ralf Hirschberger / EPA

Oulussa on tällä viikolla ilakoitu tiedosta, että kaupunkiin saadaan USA:n ja Suomen yhteinen kyberturvallisuuden tutkimuskeskus.

Oulun yliopiston yhteyteen perustettavassa keskuksessa tullaan jatkossa tekemään laajalla rintamalla työtä sen eteen, että maailmalla kiivaasti yleistyneitä kyberhyökkäyksiä saataisiin kitkettyä.

Yliopiston informaatioteknologian dosentin Tapio Frantin mukaan tutkimustyölle on todellinen tarve. Hän sanoo, että kyberhyökkäykset ovat yksi maailman nopeimmin kasvavista järjestäytyneen rikollisuuden ja jopa valtiollisen toiminnan haaroista.

– Tuoreiden arvioiden mukaan verkossa tapahtuu jopa miljardeja hyökkäyksiä ja hyökkäykseen tähtääviä toimenpiteitä sekunnissa. Ne aiheuttavat satojen miljardien eurojen taloudelliset menetykset vuodessa, Frantti arvioi.

Pelkästään esimerkiksi yrityksiin kohdistuviin kyberhyökkäyksiin Oulun keskuksessa ei keskitytä. Siellä on tarkoitus tutkia myös sitä, miten yksittäisten ihmisten henkilökohtaista verkkoturvallisuutta voitaisiin kehittää muun muassa verkkomaksamisen ja kotiautomaation osalta.

Oulun kyberturvallisuuskeskus tulee olemaan osa amerikkalaista Serc-keskusta, joka on tutkinut USA:ssa ohjelmistojen ja järjestelmien turvallisuutta jo pitkään.

Simuloituja hyökkäyksiä, verkkoliikenteen seuraamista

Kyberturvallisuuskeskuksen odotetaan avaavan suomalaisille teknologiayrityksille myös uusia bisnesmahdollisuuksia, sillä firmat pääsevät tekemään yhteistyötä yhdysvaltalaisten yliopistojen huippuosaajien kanssa.

Esimerkiksi yksi, uutta teknologiaa parhaillaan kehittelevä suomalainen tietoliikenneyritys, pääsee kehittämään osaamistaan konkreettisella tavalla.

– Yritys käy yhdysvaltalaisen yrityksen kanssa läpi  kehitteillä olevan teknologian riskit. Simuloimme yhdessä toiminnot muun muassa hyökkäämällä kehitettävän tekniikan tietoturvan kimppuun. Näin opimme yhä paremmin erottamaan tietoturvahyökkäykset esimerkiksi tavallisesta verkkoliikenteestä, dosentti Tapio Frantti avaa.

Olemme päässeet osaksi merkittävää verkostoa.

Tapio Frantti

Yhdysvalloissa kyberturvallisuuden tutkimuskeskuksen toiminnassa ovat mukana Georgetownin, Ball Staten ja Virginian yliopistot. Suomessa alkaneeseen yhteistyöhön osallistuvat Oulun yliopiston lisäksi Tampereen teknillinen korkeakoulu ja Turun yliopisto.

– Olemme päässeet osaksi merkittävää verkostoa, jota kannattaa nyt hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Yhteistyön avulla voimme viedä suomalaista elinkeinoelämää maailmalle ja asemoida oman osaamisemme kybertuvallisuuden alalla, Frantti kertoo.

Taistelua maailmanlaajuista ongelmaa vastaan

Oulun yliopiston tekniikan tohtori Juha Röning kertoo, että suomalaisten ja amerikkalaisten tiivistyvä yhteistyö kyberturvallisuudessa tarkoittaa käytännössä myös sitä, että tutkijat puolin ja toisin pääsevät käsiksi toistensa aineistoihin.

– Tutkimus verkostoituu vahvasti tämän alkavan yhteistyön myötä, hän toteaa.

Juha Röning pitää sitä tärkeänä ja sanoo, että taistelu tietoturvan puolesta on maailmanlaajuista.

– Siinä mielessä nyt alkanut kansainvälinen yhteistyö on hyvä juttu.

Kyberturvallisuuden tutkimuskeskus tulee olemaan avoin kaikille suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille. Toimintaa rahoittavat Tekes, yliopistot ja yritykset.

Keskukseen tulee kuusi uutta työpaikkaa. Alkuvaiheessa työtä on tarjolla erityisesti tutkijoille.

**Lue lisää: **

.
.