Hyppää sisältöön

11-vuotias nuorisoarmeijan jäsen Demid: "Olen valmis taistelemaan ja kuolemaan Venäjän puolesta"

Venäläinen Junarmija panostaa lasten ja nuorten isänmaalliseen kasvatukseen ja maanpuolustukseen. Vauhdilla kasvavan nuorisojärjestön riveissä on jo yli satatuhatta venäläistä koululaista.

11-vuotias Demid ja 13-vuotias Roman kuuluvat venäläiseen isänmaalliseen nuorisojärjestöön Junarmija. Kuva: Juha Portaankorva / Yle

Pietarin alueen Junarmija-osaston kasarmi löytyy kaukaa kaupungin ulkopuolelta mäntymetsän keskeltä. Sunnuntain kerhopäivän ohjelmaan kuuluu Kalashnikov-rynnäkkökiväärin purkaminen ja kokoaminen mahdollisimman nopeasti.

– Jos yritän oikein kovasti, minulta menee aikaa noin 43-45 sekuntia, kertoo 13-vuotias Roman Matsakov.

Hyväkuntoinen poika on kuulunut Junarmijan rivistöön vuodenpäivät.

Jos syttyy sota, olen valmistautunut siihen ja liityn armeijaan.

Roman Matsakov

Roman tuntee ylpeyttä siitä, että presidentti Vladimir Putin perusti Junarmijan. Hänen mielestään Putin on erittäin kokenut ja hyvä presidentti.

– Junarmija opettaa isänmaallisuutta ja valmistaa meitä liittymään armeijaan. Venäjä tarvitsee patriootteja. Jos on patriootteja, niin maa myös kehittyy, toteaa Roman.

Junarmija on Venäjällä toimiva isänmaalinen nuorisojärjestö, jonka jäsenistä nuorimmat ovat 8-vuotiaita. Kuva: Juha Portaankorva / Yle

Nuorisojärjestö Junarmija perustettiin vuonna 2015 puolustusministeri Shoigunin aloitteesta. Liike toimii puolustusministeriön alaisuudessa. Järjestön tunnuksena on kotkan pää, joka symboloi Venäjän valtiota ja armeijaa.

Junarmijan Pietarin-osaston johtaja Igor Korovin kertoo, että järjestön toiminta ei ole pelkästään sotilaskasvatusta. Pietarin osastolla on lisäksi kaksi lasten jääkiekkoseuraa.

Junarmijassa lapsille ja nuorille opetetaan esimerkiksi kamppailulajeja, ampumista ja kranaatin heittämistä. Kuva: Juha Portaankorva / Yle

– Todella monet haluavat liittyä Junarmijaan. Saan päivittäin yhteydenottoja kouluista, kerhoista ja vanhemmilta.  Jopa meksikolaiset ottivat minuun yhteyttä, koska haluaisivat perustaa vastaavantyyppisen järjestön, naurahtaa Igor Korvin.

Järjestön nettisivujen mukaan Junarmijan riveihin on liittynyt jo yli satatuhatta lasta ja nuorta. Ympäri Venäjää on 85 osastoa. Nuorimmat junarmijalaiset ovat kahdeksanvuotiaita.

"Käännös oikeaan ja marssikaa"

Kerhopäivä jatkuu sotilaskuntoradalla. Pojat hakevat luotiliivit bunkkerista, pukevat ne päällensä ja lähtevät marssien raskaalle treeniradalle. Rata muistuttaa sotaelokuvista tuttua harjoitusrataa, jolla kiivetään, juostaan, ryömitään ja pujotellaan mahdollisimman nopeasti.

Kuka ei ampuisi, jos vanhempia vastaan hyökätään?

Demid Aleksandrov

Demid liittyi Junarmijaan vuosi sitten. Hän kertoo etsineensä pitkään sopivaa patrioottista kerhoa. Demidin vanhemmat ovat iloisia, että pojan elämässä on nyt muutakin kuin kännykkä.

– Olen ylpeä siitä, että olen venäläinen. Me olemme vahva maa. Meitä vastaan on usein hyökätty, mutta me olemme aina puolustautuneet, sanoo Demid.

Junarmijaan on liittynyt jo yli satatuhatta lasta ja nuorta. Mukana on myös paljon tyttöjä. Kuva: Juha Portaankorva / Yle

Demidin treenikaverille Roman Matsakoville Venäjä on mahtavien sotakomentajien maa ja sankarillisuuden esikuva.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Venäjä on voittamaton. Uskon Jumalaan ja toivon hänen olevan Venäjän puolella, sanoo Roman, joka haaveilee pääsevänsä isona panssarijoukkoihin.

Kaksi lasta aseet kädessä.
Perjantai-dokkari Kalashnikovin lapset kertoo venäläisen Junarmijan nuorista jäsenistä.

– Olen päättänyt käydä aluksi 11 luokkaa koulua ja liittyä sitten armeijaan. En tiedä vielä mihin joukkoihin, mutta komentajaksi haluan kuitenkin, sanoo Demid.

"Vihollinen ysissä, taisteluun!"

Kuntorata on juostu kolme kertaa ympäri ja on aika vetää happea ennen kuin taisteluharjoitus alkaa.

13-vuotias Roman Matsakov pystyy purkamaan ja kokoamaan rynnäkkökiväärin 43 sekunnissa. Kuva: Juha Portaankorva / Yle

– Aina on pelko olemassa, mutta toivon, että sota ei syttyisi. Jos syttyy sota, olen valmistautunut siihen ja liityn armeijaan, sanoo Roman Matsakov.

– En pelkää sotaa. Venäjä ei hyökkää ketään vastaan, mutta minä ja Venäjä olemme valmiita panemaan hanttiin, jos tarve vaatii. Kuka ei ampuisi, jos vanhempia vastaan hyökätään, kysyy Demid Aleksandrov.