1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vankeinhoito

Toistuvat paot Köyliön vankilasta halutaan kuriin – vaaralliset vangit vahvemmin valvottuihin laitoksiin

Satakunnan vankilan Köyliön osasto muutettiin avovankilasta suljetuksi joitakin vuosia sitten.

Kuva: Joona Haarala / Yle

Satakunnan vankilan Köyliön osaston karkaamisluvut ovat olleet muita vankiloita suuremmat sen jälkeen, kun se muutettiin avovankilasta kevyesti suljetuksi viiitisen vuotta sitten. Viimeksi viime viikolla vankilasta karkasi kaksi vankia. Edellinen pako tapahtui helmikuussa.

Vankilanjohtaja Marja Wakkala muistuttaa, että avovankilasta suljetuksi muuttaminen ei tapahdu kertaheitolla. Se vaatii muutoksia niin asenteissa kuin rakenteissakin. Helmikuun paon jälkeen Köyliössä on lisätty muun muassa valvontakameroita ja piikkilankaa.

– Tämä on kuitenkin suunniteltu alun perin avolaitokseksi. Köyliön vankilasta ei koskaan tule niin korkean turvallisuusluokan vankilaa kuin vaikkapa Turun vankila on. Meillä ei esimerkiksi ole muuria, vaan vain aita.

Vankien määrää aiotaan laskea

Viime viikon paon jälkeen vankien sijoittelua mietitään Rikosseuraamuslaitoksen mukaan aiempaa tarkemmin. Vaaralliseksi ja karkaamiselle alttiiksi luokiteltuja vankeja pyritään sijoittamaan muualle kuin Köyliöön.

– Länsi-Suomen alueella on myös intensiivisemmän valvontatason vankiloita, kuten Turun, Vaasan ja Kylmäkosken vankilat, toteaa Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen arviointikeskuksen johtaja Riitta Kari.

Lisäksi 76-paikkaisen Köyliön vankilan täyttöastetta lasketaan tilanteen rauhoittamiseksi. Vankilan täyttöaste on noussut jopa yli sadan sen jälkeen kun Hämeenlinnan vankila muuttui kesällä naisvankilaksi

– Jatkossa Köyliössä aiotaan pysyä resursseja vastaavassa ohjevahvuudessa, Kari sanoo.

Harkittu muutos kevyesti suljetuksi

Säkylässä sijaitseva Köyliön vankila muutettiin avovankilasta kevyesti suljetuksi lokakuussa 2012. Tuolloin suljetuille paikoille oli kova tarve. Avopaikkoja taas oli Länsi-Suomessa liikaa. Arviointikeskuksen johtajan Riitta Karin mukaan muutos perustui huolelliseen harkintaan.

– Vahvemmin suljetuista vankiloista voidaan siirtää moitteettomasti käyttäytyneitä vankeja kevyemmin suljettuun Köyliöön ja sieltä mahdollisesti edelleen avopaikoille.

Järjestely on Karin mukaan onnistunut ja Köyliö on paikkansa lunastanut.

– Mutta tämä vaatii tarkkaa työtä vankien sijoittamisessa ja valvonnan järjestämisessä.