Terveystalo: Vaatimus laajasta päivystyksestä uhkaa vähentää rajusti yksityisten tekemiä leikkauksia

Päivystysvaatimus lopettaa kokonaan yksityispuolen alihankintana tekemät nukutusleikkaukset, uskoo Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen. Hän epäilee virhettä, ministeriö kiistää.

Kotimaa
Tähystyleikkauksesa käytettäviä instrumentteja.
Yle

Vuodenvaihteessa voimaan tuleva uusi terveydenhoitolaki vaatii nukutusleikkauksiin jo ensi vuonna ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen. Laki koskee kunnallista sairaanhoitoa ja yksityisiä silloin, kun leikkauksen maksaa kunta.

Suomessa yksityispuoli tekee karkean arvion mukaan reilut 10 prosenttia kaikista leikkauksista. Terveystalon johtavan ylilääkärin Juha Tuomisen mukaan tällä hetkellä ei ole yhtään yksityistä, joka täyttäisi täydellisesti vaatimuksen ympärivuorokautisesta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksestä.

Hänen mukaansa yksityisten on mahdotonta pitää asetuksen määräämää laajaa päivystystä yllä.

– On äärettömän kallista pitää kirurgeja, anestesialääkäriä ja lääkäriä ympärivuorokautisessa päivystyksessä. Ehkä tästä riitelemällä jossakin vaiheessa saadaan väännettyä joku kevyempi versio. Että riittäisi vaikka se, että anestesialääkärin ja kirurgin saa paikalle parissakymmenessä minuutissa.

Menikö lapsi pesuveden mukana?

Tuominen uskoo, että nukutusleikkausten loppuminen näivettää julkisen ja yksityisen yhteistyötä. Puudutusleikkauksia, tähystyksiä ja mammografiapalveluja tehdään jatkossakin, mutta nukutusleikkauspalvelujen lopahtaminen vaikuttaa myös moniin työtehtäviin.

– Soten tarkoitushan oli, että maakunta saa rakentaa järjestäjäorganisaation, joka pystyy luomaan palvelut joko itse tuottamalla tai alihankintana. Nyt estetään yksityisten toiminta, eikä ole ketään, jolta maakunta voisi palvelut alihankintana ostaa, Tuominen sanoo.

En jaksa uskoa, että poliitikoilla olisi ollut tarkoitus estää yksityistä sektoria toimimasta julkisen apuna.

Johtava ylilääkäri Juha Tuominen, Terveystalo

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson arveli Ylen haastattelussa, että osalle kansanedustajista uuden terveydenhuoltolain seuraukset ovat tulleet yllätyksinä. Näin uskoo myös Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen.

– Onko nyt lapsi mennyt pesuveden mukana? Onko ministeriössä tehty lapsus? Kun on yritetty karsia aluesairaalaverkostoa, on säädöksellä vahingossa torpattu yksityissektorin toimintamahdollisuudet, Tuominen toteaa.

Päivystysvaatimus on potilasturvallisuutta

Lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä kiistää, että asetusta laadittaessa olisi tehty virheellisiä päätöksiä. Hän korostaa, että yksityiset saavat jatkossakin tehdä nukutusta vaativia leikkauksia, jos operaatiot maksaa vakuutusyhtiö tai potilas itse.

Mutkan kautta laki koskee myös yksityistä ja palvelun tason pitää olla sama.

Lääkintöneuvos Timo Keistinen, STM

Keistinen sanoo uuden terveydenhoitolain koskevan vain kunnallista terveydenhoitoa, yksityistä valvovat aluehallintoviranomaiset ja Valvira.

– Uudella lailla on haluttu turvata julkisella puolella sama laatu joka paikassa. Laaja päivystys vaativissa leikkauksissa on potilasturvallisuutta. Jos kunnallinen ostaa nukutusta vaativaa leikkauspalvelua yksityiseltä, silloin mutkan kautta laki koskee myös yksityistä ja palvelun tason pitää olla sama, sanoo Keistinen.

Johtavan ylilääkärin JuhaTuomisen työpaikka, Terveystalo, on yksi LPY:n eli lääkäripalveluiden yhdistyksen jäsenyritys. Yhdistys on ilmoittanut sitoutuneensa vahvasti sote-uudistuksen tavoitteiden toteuttamisen. Nyt sitoutumista tuntuu horjuttavan tyrmistys.

– On kansainvälisestikin outo ja ainutlaatuinen ratkaisu, että leikkaukset keskitettäisiin vain muutamaan julkiseen sairaalaan ja yksityisen sektorin alihankintamahdollisuuksia rajoitetaan rajusti, Tuominen kummastelee.

potilasta nukutetaan maskilla
Pixabay

Johtavan ylilääkärin JuhaTuomisen mukaan ratkaisusta tekee omituisen myös se, että koko soten valmistelun ajan on korostettu valinnanvapautta.

– Luodaan mekanismi, jolla halutaan tilanne, että leikkaustoiminta keskitetään vain muutamaan sairaalaan. Luodaan keinotekoisia markkinoiden esteitä, jolloin julkinen ei voi hankkia yksityiseltä eikä yksityinen tuottaa palveluja. En jaksa uskoa, että poliitikoilla olisi ollut tarkoitus estää yksityistä sektoria toimimasta julkisen apuna.

Johtavan ylilääkärin Juha Tuomisen mukaan julkisten ja yksityisten terveyspalveluiden yhteistyössä pyörii iso raha. Tuominen arvioi karkeasti vuosittaisen alihankinnan olevan 300 miljoonan euron paikkeilla. Leikkausten osuudeksi hän arvelee 10 – 15 miljoonaa euroa.

– Alihankinta on yksityisille merkittävä asia ja olisi ollut tulevaisuudessa vielä merkittävämpi, ellei asetus tekisi sitä mahdottomaksi, Tuominen sanoo.

Juttua muokattu 27.9. 2017 klo.17.30. Lukua korjattu lauseessa: Tuominen arvioi karkeasti vuosittaisen alihankinnan olevan 300 miljoonan euron paikkeilla.