1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sosiaaliset tabut

Toimittajalta: Älä kerro äidille – Tabun rikkominen helpottaisi elämää

Kun elämää rasittaa arjen tabu, yksikin kuuntelija on suuri apu. Muista siksi kysyä toiselta, mitä kuuluu, kirjoittaa Ylen uutistoimittaja Santtu Natri.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

Kuvittele tilanne. Viet puolisosi käymään työpaikallasi.

Siinä te sitten seisotte, työkaverit, joille saatat arkisin jakaa itsestäsi varsin paljon, ja kumppani, joka on, noh, läheisin ihmisesi.

Mistä te ette ainakaan ala jutella? Onko tilanteessa läsnä oikeastaan kaksi sinua? Kumman äänellä alat puhua?

Suomalainen vaikenee kahdella kielellä, sanotaan. Päätimme selvittää, mitkä aiheet ovat päätyneet tabuiksi - ja kenen seurassa.

Halusimme ruotia juuri arjen asioita emmekä julkisen keskustelun varjoja.

**Moniko aikuinen on valmis **puhumaan vaikka koti-ikävästä vanhemmilleen? Tai kuka voi avautua uskonasioista tuttavilleen?

Yhteistyökumppaneiksi selvityksen tekemiseen saimme häpeää ja tabuja tutkineet Satu Lidmanin ja Ritva Palménin. Heidän avullaan rakentui kyselytutkimus, jonka Taloustutkimus toteutti kesäkuussa 1400 suomalaiselle.

Tuloksista löytyi yllätyksiä.

Kuoleman lähestymisestä on vaikea puhua. Silti yhdeksän kymmenestä haluaa puhua siitä puolison, perheen ja ystävien kanssa.

Lukemattomat parisuhdejutut kannustavat juttelemaan seksielämästä kumppanin kanssa suoremmin. Mutta Ylen kyselyn perusteella vaikuttaa siltä, että seksi ei ole parisuhteissa niin tabu: vain runsas kymmenes vastaajista kertoo, ettei puhu puolisolleen seksistä.

Naiset osoittautuivat miehiä pidättyvämmiksi monen aihepiirin kohdalla. Stereotypian mukaan miehet vaikenevat vaikeista aiheista. Entä jos asia onkin toisinpäin? Vai haluavatko naiset antaa itsestään todellista vähäpuheisemman kuvan? Ja kuvailevatko jurrikat ukot itsensä puheliaammaksi, mitä ovatkaan? Ihannemiehekseen?

Mielipiteet vähemmistöistä, kuten pakolaisista, jakavat kansaa. Oman näkemyksen esittämistä ei silti arkailla. Vain joka viides ei halua puhua mielipiteistään työkavereille tai tuttaville.

Joka toinen eläkeikäinen ei halua puhua mielenterveysongelmistaan kuin ammattiauttajan kanssa. Surullinen tulos, josta herää ajatus, moniko noin vastanneista nimenomaan olisi juttuseuraa vailla.

Kun elämää rasittaa arjen tabu, yksikin kuuntelija on suuri apu.

Onneksi jutella voi vaikka vierustoverille junassa. Tai, jos sinä olet se vieruskaveri, kysy, mitä toiselle kuuluu. Vaikka puhuminen ei olisi mahdollista yhdessä piirissä, se voi olla mahdollista jossain toisessa.

Lue lisää:

Kokeile, tunnetko suomalaisten tabut! Vertaa itseäsi muihin

Oli normaalia puhua isän kanssa e-pillereistä, mutta seksistä ei ikinä - Näistä aiheista sukupöydän ääressä vaietaan

Meillä miljonääritkin kulkevat huppareissa - Valtaosa suomalaisista ei halua puhua varakkuudestaan