Oriolan lääketoimitukset osittain vielä jumissa – "Nyt saadaan lähtemään jo noin 90 prosenttia lääketilauksista"

Lääketukkuri Oriolan it-järjestelmä ei vieläkään toimi kuten sen pitäisi. Lääkkeitä saadaan nyt apteekkeihin kuitenkin aiempaa paremmin, yhtiö kertoo.

Oriola-KD
Lääketukkukauppa Oriolan toimitilat Espoossa .
Mikko Stig / Lehtikuva

Lääketukku Oriolasta kerrotaan, että lääkkeiden toimittaminen apteekkeihin sekä ihmisiä että eläimiä varten on parantunut viime viikosta.

Viestintäjohtaja Tuula Lehdon mukaan varastoista saadaan lähtemään jo noin 90 prosenttia kaikista lääketilauksista ja apteekit saavat nyt lääkkeitä aiempaa paremmin. Muutos parempaan suuntaan tapahtui yhtiön mukaan viikko viikolta. Kaikki ei vielä silti ole kohdallaan lääkkeiden toimittamisessa.

– Tilanne ei ole vieläkään tyydyttävä, koska lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden toimittamisessa on puutteita.

Oriola pyrkii toimittamaan hätätoimitukset perille erityisjärjestelyin, kuten tähänkin asti.

Eläinten hoitotarvikkeita, kuten neuloja ja muita hoitovälineitä, saadaan Oriolan mukaan osittain toimitettua elänlääkäreille. Samalla on aloitettu ei-lääkkeellisten tuotteiden kuten vitamiinien ja erilaisten voiteiden lähettäminen.

Kaikkiin asiakkaisiin yhteys

Oriola aloitti eilen maanantaina yhteydenotot kaikkiin lääkkeitä tilanneisiin asiakkaisiin.

Tarkoitus on olla yhteydessä kaikkiin lääketilauksen tehneisiin, jotta pysytään käymään läpi mahdollisimman tarkkaan, mitä asiakkailta vielä puuttuu. Yhteydenpito asiakkaisiin aloitettiin järjestelmällisesti eilen, vaikka sitä on tehty noin kolme viikkoa kestäneen toimituskriisin aikana koko ajan.

– Yhteydenottoihin menee joitakin viikkoja. Olemme yhteydessä apteekkeihin, sairaala-apteekkeihin ja eläinlääkäreihin. Isoihin tuotantoeläintiloihin on pääosin saatu jo yhteys, ja muiden kanssa yhteydenotot ovat jo käynnissä, viestintäjohtaja Tuula Lehto Oriolasta kertoo.

Oriola ja viranomaiset sekä muut asianosaiset tahot kokoontuvat jälleen huomenna tilannekatsausta varten. Kokoukseen on kutsuttu Oriolan lisäksi lääkkeiden valvonnasta vastaava Fimea, Apteekkariliitto, Eläinlääkäriliitto sekä Yliopiston Apteekki.

Lääkeiden toimitusongelmat johtuvat vaikeuksista uuden it-toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotossa. Toiminnanohjausjärjestelmää ei ole yhtiön mukaan saatu vieläkään toimimaan kunnolla. Oriolalla ei ole arviota, kuinka kauan järjestelmäongelmat voivat vielä jatkua.

Lue myös:

Lääkekriisin suuri kysymys: Miksi kaikki munat ovat Suomessa samassa korissa?

Lääkejakelun häiriö paljasti alan markkinoilla piilevän ison riskin – yksinoikeus sulkee vaihtoehtoiset jakeluväylät

Sikatilat vaikeuksissa: Eläinlääkärit eivät saa Oriolalta lääkkeitä ja rokotteita – Evira: "Isoimman mittaluokan ongelma Suomessa"

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus