Vaihtoehto Saksalle -puolueen puheenjohtaja eroaa puolueesta – muitakin nimekkäitä lähtijöitä

Frauke Petry ei hyväksy puolueensa kovaa linjaa. Samalla puolueesta eroaa hänen aviomiehensä.

Vaihtoehto Saksalle (AfD)
Frauke Petry ja Marcus Pretzell.
Frauke Petry ja Marcus Pretzell.Clemens Bilan / EPA

Sunnuntain vaaleissa suurvoiton saaneen Vaihtoehto Saksalle -puoleen (AfD) puheenjohtaja Frauke Petry eroaa puolueestaan.

Jo eilen maanantaina hän kertoi eroavansa puoluejohtajan tehtävästä.

Petry ilmoitti toistaiseksi toimivansa Saksan liittopäivillä itsenäisenä edustajana.

Petryn eron syyksi arvioidaan hänen pettymyksensä puolueensa liian kovaan oikeistolaiseen linjaan. Hän yritti puheenjohtajana muuttaa puoluetta maltillisemmaksi.

– Yritimme muuttaa suuntaa, mutta jossain vaiheessa on ymmärrettävä, että on saavutettu piste, jonka jälkeen se ei enää ole mahdollista, hän sanoi toimittajille.

– Minulla on viisi lasta, joista olen vastuussa. Loppujen lopuksi sinun on voitava katsoa itseäsi peiliin, hän jatkoi.

Liittopäiväedustajien joukossa ei tiettävästi ole tapahtumassa muita eroja, kertoo Der Spiegel -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Sen sijaan osavaltioparlamenteista eroaa nimekkäitä AfD:n johtohenkilöitä. Frayke Petryn aviomies Marcus Pretzell eroaa välittömästi puolueesta ja Nordrhein-Westfalenin osavaltioparlamentin AfD-ryhmästä.

Pretzellin ohella osavaltioparlamentin ryhmästä on eromassa sen jäsen Alexander Langguth. Muitakin eroja pidetään mahdollisena, koska Pretzellin "leiriin" lasketaan kuuluneen 14 AfD-ryhmän 16:sta jäsenestä, kertoo Frankfurter Allgemeine -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Petry jättää itse Saksin osavaltioparlamentin puheenjohtajuuden. Samalla Saksin AfD-ryhmästä eroavat sen toiminnanjohtaja Uwe Wurlitzer ja vt. ryhmäpuheenjohtaja Kirsten Munter.

Lähteet: Reuters