Hyppää sisältöön

Jari Sarasvuo: Liian pieni palkka ajaa stressiin ja "ihmisen eläimeksi"

Rahan merkityksestä työn motivaattorina ja tulospalkkauksesta keskusteltiin tiistaina A-studiossa.

Rahalla kirittäminen ei toimi, mutta kiittäminen toimii, sanoi yrittäjä Jari Sarasvuo A-studiossa tiistaina. Vasemmalla ammattiliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola. Kuva: Yle

Tulospalkkaus toimii vain, jos peruspalkka on riittävän korkea. Näin sanoivat A-studiossa vierailleet ammattiliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola ja yrittäjä Jari Sarasvuo.

Paavola sanoi, että riittävän palkkatason päälle tuleva tulospalkkaus voi olla toimiva johtamisen tapa, jos halutaan saavuttaa jotain ylimääräistä. Paavola kuitenkin korosti, että peruspalkalla pitäisi tulla aina toimeen, eikä tulospalkkausta pitäisi käyttää "orjapiiskurina".

– Tulospalkkio voi olla motivaattori. Se voi olla myös kiitos. Ei niin, että vähennetään palkkaa ja sitten katsotaan kuka juoksee kovimmin, kuka tekee paremmin tai jotain muuta, Paavola sanoi.

Sarasvuo: Rahalla kirittäminen ei toimi

Samoilla linjoilla oli A-studiossa vieraillut yrittäjä Jari Sarasvuo. Sarasvuon mukaan rahalla kirittäminen ei toimi, mutta kiittäminen toimii. Hän myös sanoi, että riittävän korkea palkkataso tuo hyvän tuoton investoinneille ja on tae toimivalle bonusjärjestelmälle.

Sen sijaan liian pieni palkka ajaa ihmisen toimeentulostressiin, joka taas voi johtaa esimerkiksi sairasteluun ja tietynlaiseen järkevän toimintakyvyn menettämiseen, sanoi Sarasvuo.

– Se johtuu ihmisen ajamisesta eläimeksi. Jos perusluottamus ja perusturvallisuus eivät ole riittävän palkkatason turvaamia, on turha kirittää ja hyppyyttää ihmisiä, Sarasvuo sanoi.

Lue myös: ”Uuno Turhapurolla tuskin oli bonuksia” – myyntipäällikkö Kimmo Varvikko alensi palkkaansa bonusten toivossa

Suomalaisyhtiöiden johtajien palkitseminen amerikkalaistuu – "Kiinteää palkkaa voisi hyvin laskea"