Hyppää sisältöön

Näin Suomessa reagoitiin Macronin EU-puheeseen: "Toivottavasti ehdotuksia ei ammuta kilpaa alas", "Ei veroeuroja turhuuden toreille"

Ranskan presidentin kunnianhimoisessa linjapuheessa hahmoteltiin EU:n tulevaisuutta. Suomessa odotettiin, että puheessa olisi ollut enemmän esillä konkreettisia ehdotuksia myös EMU:n kehittämisestä.

Emmanuel Macron Kuva: Ludovic Marin / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin tänään pitämässä linjapuheessa lueteltiin pitkä litania erilaisia ehdotuksia Euroopan yhteistyön kehittämisestä.

EU-myönteisen Macronin mukaan lisää yhteistyötä tarvitaan niin puolustuksessa, turvapaikkapolitiikassa kuin euroalueellakin.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo

Petteri Orpo Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiittelee Macronia keskustelunavauksesta ja toivoo, että ehdotuksia lähdetään pohtimaan avoimin mielin.

– Nyt toivon, että kaikki pyrkisivät avoimesti pohtimaan Macronin ehdotuksia. Nyt ei ole aika lähteä ampumaan niitä kilpaa alas, vaikka sieltä löytyisi myös ideoita, jotka eivät kuulosta hyvältä. Kerätään yksi kerrallaan niitä asioita, joissa pystytään menemään eteenpäin, Orpo sanoo.

Macron puhui euroalueen yhteistyön lisäämisen puolesta, mutta ehdotukset jäivät Orpon mielestä odotettua yleisemmälle tasolle.

– Esille tulivat aika pitkälti ne samat kannat ja ideat, mitä Macron on toistanut aikaisemminkin. Jäi sellainen vaikutelma, että EMU:n kehittämsien suhteen paljon riippuu siitä, mitä Saksan hallitusneuvotteluissa tapahtuu ja mikä on Saksan valmius ja kyky toimia.

Macronin esittämää ajatusta korkeakouluissa opiskelijoilta vaadittavien, muihin EU-maihin kohdistuvien opiskelijavaihtojen lisäämisestä Orpo pitää kannatettavana.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto

Touko Aalto Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ylen viime viikolla julkistaman selvityksen mukaan puolueista myönteisimmin EU-integraatioon suhtautuvien vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto toivoo, että Macronin puhe käynnistäisi keskustelun myös Suomen EU-politiikasta.

– Tällä hetkellä suomalainen Eurooppa-keskustelu on sitä, että yksi osapuoli vaatii rajoja kiinni ja toinen osapuoli ei sano oikeastaan yhtään mitään. Macron pyrki tällä puheella kertomaan, että EU:n on mentävä eteenpäin. Tämä on hyvä asia ja tähän minä kannustan Suomessa, Aalto sanoo.

Aalto toivoo, että keskustelussa puhuttaisiin myös pidemmän aikavälin visioista seuraavassa huippukokouksessa eteen tulevien päätösten sijaan. 

– On selvää, että Euroopan unionissa on vikoja korjattavana. Sen takia on pystyttävä katsomaan toisaalta lyhyiden valojen kautta lähitulevaisuuteen, ja samalla vähän pidempien valojen kautta pitäisi pystyä visioimaan pidemmälle Euroopan tulevaisuuteen.

Ehdotusta tutkinnossa vaadittavien EU-maihin kohdistuvien opiskelijavaihtojen lisäämistä itse Ranskassa vuonna 2008 vaihto-oppilaana ollut Aalto pitää hyvänä.

– Se, että ihmiset tutustuvat toisiinsa ja toisiin kulttuureihin vapaan liikkuvuuden Euroopassa on erittäin tervetullutta.

Kulttuuri- ja eurooppaministeri Sampo Terho

Sampo Terho Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kulttuuri- ja eurooppaministeri Sampo Terho sinisestä eduskuntaryhmästä arvioi Macronin pyrkivän laajalla ja pitkälle menevällä esityslistallaan ennen kaikkea keskusteluun. Terho vaikuttaa suhtautuvan Macronin syöttöihin kiinnostuneena mutta epäilee niiden käyttökelpoisuutta.

– On epätodennäköistä, että Saksa varsinkaan viime viikonlopun vaalien jälkeen tarttuisi näihin esityksiin ainakaan lyhyellä aikavälillä, Terho arvioi.

Macronin esiin nostamaa yhteistä turvapaikkapolitiikkaa Terho pitää ajankohtaisena teemana, jossa halutaan saada aikaan yhteisiä tuloksia - mahdollisesti jo muutaman viikon päästä lokakuun huippukokouksessa.

Muissa aloitteissa hän ei usko Suomen lämpenevän Macronin ehdotuksille.

– Meidän tehtävämme on vahtia, että liittovaltiokehityksen torjuva hallitusohjelma toteutuu ja etteivät suomalaisen veronmaksajan veroeurot lennähdä turhuudun turuille.

Macronin ehdotukseen EU-maiden opiskelijavaihtojen lisäämisestä osana tutkintoja Terho pitää periaatteessa hyvänä asiana.

– Tämä on varman ihan suositeltavaa itse kullekin, mutta jättäisin sen jokaisen omaan harkintaan. EU voi tässä asiassa toimia hyvänä työkaluna mahdollisuuksien järjestämisessä.

Pääministeri Juha Sipilä

Juha Sipilä Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) näkee Macronin puheen jatkona EU:n tulevaisuuskeskustelulle. Se "vedettiin yhteen Rooman julistuksessa maaliskussa", Sipilä kirjoittaa blogissaan.

– Puhe pohjautui samaan arvopohjaan ja sisälsi samoja asioita kuin Rooman julistus. Monilta osin hänen ajatuksensa menivät kieltämättä paljon pidemmälle, Sipilä arvioi.

– Puheessa oli elementtejä, joita voimme tukea. Tällaisiksi kokonaisuuksiksi nostaisin unionin globaalin aseman vahvistamisen niin yhtenäisemmän maahanmuutto kuin puolustus- ja turvallisuuspolitiikankin osalta, Sipilä kirjoittaa.

Taloudessa Sipilä ottaisi Macronia varovaisemman kannan.

– Pankkiunionin jo sovitut askeleet on toimeen pantava ja siten riskitasoa selvästi laskettava, ennen kun voidaan vakavasti puhua uusista rahaliiton syventämiseen tähtäävistä toimista. Macron ottaisi tältä osin liian suuria harppauksia, Sipilä kommentoi.

_Pääministeri Juha Sipilän kommentit lisätty juttuun 26.9. klo 21:45 Sipilän blogikirjoituksesta. _