1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Yyterin metsätuhojen aiheuttaja leviää vielä pitkään, HIV yhä useammin yli 50-vuotiaalle, Suomi korkeapaineen otteessa loppuviikon

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Yyterin metsätuhojen aiheuttaja leviää vielä vuosia

Koko Meri-Porin alueen mäntyjä uhannut tähtikudospistiäinen on hellittämässä otettaan Yyterissä. Tutkijoiden mukaan massiivisten metsätuhojen aiheuttaja ei silti katoa alueelta vielä vuosiin.

Vaikka uusilta metsätuhoilta ei voida välttyä, ei Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Pouttu näe tarvetta uhkaa torjuville avohakkuille. Syödyt puut jätetään nyt pystyyn ikään kuin suojaamaan tervettä metsää.

Kyyristeletkö sinäkin työn äärellä?

Töitä tehdään entistä enemmän muualla kuin oman työpöydän ääressä. Työasentojen vaihtelu tekee keholle hyvää, mutta hyvä työasento pitää myös osata ja jaksaa hakea. Röhnöttäminen johtaa helposti selän, hartioiden ja niskan kipuihin.

Työfysioterapeutti Johanna Lipposen neuvoilla hyvä työasento löytyy missä tahansa.

Kuva: Yle

HIV yhä useammin yli 50-vuotiaalle

Joka kuudes uusista HIV-tartunnan saaneista on yli 50-vuotias, kertoo tuore tutkimus. Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen tutkimuksen mukaan vanhempien ikäluokkien HIV-tartuntojen määrä on noussut tasaisesti viimeisten 12 vuoden aikana. Tutkijat suosittelevat Eurooppaan yli 50-vuotiaille suunnattua valistuskampanjaa sekä testeihin ja hoitoon pääsyn helpottamista.

Kuva: Christian Bruna / EPA

Saudi-Arabian naiset saivat luvan ajaa

Saudi-Arabian kuningas Salman on antanut naisille luvan ajaa autoa. Kuningaskunta oli viimeinen maa, jossa naisilla ei ollut ajolupaa. Uudistus tulee voimaan yhdeksän kuukauden kuluttua.

Lokakuussa 2013 Saudi-Arabiassa naiset osoittivat mieltään ajokieltoa vastaan ajamalla autoa. 14 pidätettiin. Kuva: STR / EPA

Irakin kurdialueilla kyllä-äänet näyttävät voittaneen

Irakin kurdialueilla järjestettiin maanantaina kansanäänestys itsenäisyydestä, ja ääntenlaskenta on vielä hieman kesken. Irakin kurdihallinnon presidentti Massud Barzani on kuitenkin jo julistanut, että enemmistö on äänestänyt itsenäisyyden puolesta. Turkki ja Irak ovat järjestäneet maiden rajalla sotaharjoituksen vastauksena äänestykseen.

Kurdinainen juhli maanantai-iltana kansanäänetystä Erbilissä, Pohjois-Irakin kurdialueella. Kuva: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Korkeapaine pitelee Suomea otteessaan loppuviikon

Sää on tänään monin paikoin pilvinen, etelässä pilvipeite voi paikoin rakoilla, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Maan keskivaiheilla esiintyy vielä päivälläkin paikoin sumua. Lämpötila kohoaa lähipäivinä aurinkoisilla alueilla yli 15 asteen. Pilvisillä alueilla jäädään päivisin 10 ja 15 asteen väliin.

Lähipäivinä säässä ei tapahdu suuria muutoksia. Korkeapaineen myötä sää on poutaista ja sumua tai sumupilveä on öisin ja aamuisin suuressa osassa maata. Päivisinkin pilvisyys on monin paikoin runsasta.

Lisää säästä yle.fi/saa.