1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sähköntuotanto ja -jakelu

Analyytikko energia-alan jättikaupasta: Fortum voi saada Uniperissa määräysvallan

Fortum tiedotti tänään päässeensä sopimukseen ison siivun ostamisesta saksalaisesta energiayhtiö Uniperista. Analyytikko Petri Gostowski uskoo Fortumin päätyvän yhtiön enemmistöomistajaksi.

Sähköntuotanto ja -jakelu
Fortumin pääkonttori Espoon Keilaniemessä.
Fortumin pääkonttori Espoon Keilaniemessä.Yle

Inderesin analyytikko Petri Gostowski sanoo, että Fortumin pääsy sopimukseen energiajätti E.ONin osuuden ostamisesta Uniperista oli ilmiselvä jo, kun yhtiö viikko sitten tiedotti aikeistaan.

Gostowskin mukaan epätavallista oli, että yhtiö joutui antamaan hankkeesta tiedotteen suunnitelmien vuodettua julkisuuteen, kun neuvottelut E.ONin kanssa olivat jo pitkällä.

– Tämä on se iso kauppa, jonka Fortumin on odotettu tekevän. Sen jälkeen yhtiö siirtyy strategiassaan seuraavaan vaiheeseen, mikä on sitten pienempiä investointeja muille kasvaville aloille. Yhtiön velkaantuneisuus kasvaa kaupassa selvästi ja se tulee jatkossa varmasti panostamaan kassavirtoihin, sanoo Gostowski.

Gostowski pitää todennäköisenä, että Fortum voi lopulta saada Uniperissa määräysvallan, koska se joutuu Saksan lain mukaan tekemään ostotarjouksen kaikillle Uniperin osakkaille. Matka E.ONin 46,65 %:n osakeomistuksesta määräysvaltaan on niin pieni, että se voi hyvin toteutua.

Määräysvalta merkitsisi Fortumille parempia mahdollisuuksia vaikuttaa Uniperin kehitykseen.

– Uniperissa on vielä fossiilisia polttoaineita käyttäviä laitoksia. Niitä ei varmasti käytetä tulevaisuudessa tuotantomuotona samalla tavalla kuin tänäpäivänä eli siinä on mahdollisuus, että Fortum olisi jossain välissä halukas luopumaan joistain näistä osista, sanoo Gostowski.

Suuruusluokaltaan Fortumin lähes neljän miljardin euron tarjous Uniperista sijoittuu Suomen suurimpien yrityskauppojen joukkoon.

Lue myös:

Analyysi: Fortum ei saisi ostettua halvalla priimaa – saksalaisfirman puolikas toisi mukanaan ison hiilitahran

Lue seuraavaksi