Republikaanit heittivät pyyhkeen kehään Obamacare-kiistassa

Republikaanien rivit eivät pysyneet yhtenäisinä, joten suuri poliittinen tavoite jäi toteutumatta.

Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus
Republikaanisenaattorit Lindsay Graham ja John Cornyn kertovat median edustajille, ettei äänestystä Obamacaren kumoamisesta järjestetä.
Republikaanisenaattorit Lindsay Graham ja John Cornyn kertovat median edustajille, ettei äänestystä Obamacaren kumoamisesta järjestetä.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen senaattorit ovat todenneet, etteivät he kykene saamaan tarvittavaa ääntenenemmistöä, jotta edellisen presidentin aikana hyväksytty terveydenhuoltojärjestelmä, Obamacare, kumottaisiin.

Puolueella oli torstaihin asti aikaa hankkia esitykselleen yksinkertainen enemmistö 100-paikkaisessa senaatissa. Torstain jälkeen muutos olisi vaikeampi saada läpi, sillä se vaatisi määräenemmistön.

Republikaaneilla on senaatissa niukka enemmistö, 52 paikkaa, mutta se ei riittänyt, sillä kaksi edustajaa ilmoitti jo etukäteen, etteivät he tule hyväksymään tehtyä esitystä ja lisäksi kaksi kertoi olevansa erittäin epäileväisiä sen suhteen. Näin ollen puolueen johto ei vienyt asiaa edes äänestykseen.

Ilmoituksen tekivät Susan Collins ja John McCain. Varauksellisia olivat Ted Cruz ja Rand Paul. Heidän perustelunsa vaihtelivat. Osa katsoi, että esitetty uudistus vaarantaisi maan terveydenhoidon. Osa taas oli sitä mieltä, ettei uudistus muuttaisi Obamacarea tarpeeksi.

Kaikki demokraattiedustajat puolustivat Obamacarea, jonka virallinen nimi on Affordable Care Act.

Republikaaneille tulos oli valtava pettymys. Obamacaren kumoaminen on ollut heidän, samoin kuin presidentti Donald Trumpin yksi tärkeimmistä tavoitteista. Trump onkin voimakkaasti arvostellut riveistä livenneitä edustajia.

Puolue on tehnyt kesän aikana useita yrityksiä järjestelmän kumoamiseksi, mutta ne ovat kerta toisensa jälkeen kaatuneet.

Uusimman muutosesityksen tehnyt Etelä-Carolinan senaattori Lindsay Graham sanoi kuitenkin, että työ jatkuu, eikä tavoite ole muuttunut.

Uutista täsmennetty 28.9. klo 8.30 Ted Cruz ja Rand Paul eivät suoranaisesti sanoneet äänestävänsä esitystä vastaan, vaan sanoivat olevansa erittäin epäileväisiä sen suhteen.

Lähteet: Reuters, AP