HIV yhä useammin yli 50-vuotiaalle

Ikääntyvien keskuudessa korkeimmat HIV-tartuntamäärät Euroopassa ovat Virossa, Latviassa, Maltalla ja Portugalissa.

Ulkomaat
aIDS-lääkkeitä lapsen käsissä
Aids-lääkkeitä.Vyacheslav Prokofyev / AOP

Joka kuudes uusista HIV-tartunnan saaneista on yli 50-vuotias, kertoo tuore tutkimus.

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen tutkimuksen mukaan vanhempien ikäluokkien HIV-tartuntojen määrä on noussut tasaisesti viimeisten 12 vuoden aikana. Tutkijat suosittelevat Eurooppaan yli 50-vuotiaille suunnattua valistuskampanjaa sekä testeihin ja hoitoon pääsyn helpottamista.

ECDC:n tutkimus analysoi uusia HIV-tapauksia 28 EU-maassa ja Islannissa, Liechtensteinissä ja Norjassa vuosilta 2004-2015. Tutkimuksen mukaan aikajaksolla yli 50-vuotiaita HI-viruksen kantajia diagnosoitiin reilut 54 000. Ikäryhmässä 15–49 -vuotiaat HIV-tapauksia oli 312 000. Eniten HIV:ta esiintyy yli 50-vuotiailla Virossa, Latviassa, Maltalla ja Portugalissa.

Vanhemmat ihmiset ovat saaneet tartunnan useimmiten heteroseksistä. Historiallisesti suurimmassa riskissä ovat olleet homomiehet ja suonensisäisiä huumeita käyttävät, jotka jakavat neuloja muiden käyttäjien kanssa.

Tutkimus julkaistiin vertaisarvioidussa The Lancet HIV -tiedelehdessä.

Immuunikatoa eli aidsia aiheuttavaa HI-virusta kantaa maailmanlaajuisesti 37 miljoonaa ihmistä. Suurin osa tapauksista esiintyy köyhillä alueilla kuten Afrikassa. Vuonna 2013 YK:n HIV:in ja aidsin vastainen ohjelma UNAIDS arvioi, että noin 4,2 miljoonalla 50-vuotiaalla tai sitä vanhemmalla ihmisellä on HIV. HIV-epidemioita on kuitenkin tavattu myös Euroopassa.

Lähteet: Reuters, STT