Kuuluisa valeuutistoimittaja löytyi kuolleena Phoenixissa

Ulkomaat
Kuvakaappaus Paul Hornerin Twitter-sivulta
Kuvakaappaus Paul Hornerin Twitter-sivulta

Yhdysvalloissa vuoden 2016 presidentinvaaleihin vaikuttamalla kuuluisuuteen noussut valeuutistoimittaja Paul Horner, 38, on kuollut. Uutistoimisto AP:n mukaan asian on vahvistanut hänen veljensä.

Maricopan piirikunnan sheriffinlaitoksen edustajan mukaan Horner löydettiin kuolleena vuoteestaan Phoenixissa syyskuun 18. päivänä. Viranomaisten mukaan kuolinsyytä selvitetään parhaillaan. Miehen perhe kertoo hänen käyttäneen väärin reseptilääkkeitä.

Horner tuli tunnetuksi tekaistuista uutisista, jotka levisivät voimakkaasti netissä ja johtivat lukijoitaan harhaan. Vuonna 2016 hän muun muassa julkaisi useilla sivustoilla artikkelin, jonka mukaan entinen salaisen palvelun agentti olisi paljastanut presidentti Obaman olleen radikaali muslimi ja homoseksuaali. Hänen itsensä kerrotaan kutsuneen työtään satiiriksi tai parodiaksi.

Marraskuussa 2016 The Washington Post -lehdelle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Horner sanoi lukevansa ansiokseen, että Donald Trump valittiin presidentiksi. Valeuutisten tehtailemisella itseään elättänyt Horner sanoi lehdelle, että vaaleja edeltävänä kuukausina valeuutissivut saivat paljon lukijoita, niistä tuli poliittisempia ja vaikutusvaltaisempia. Maaliskuussa 2016 ehdokas-Trumpin poika Eric ja vaalikampanjan silloinen johtaja Corey Lewandowski jopa tviittailivat linkkejä Hornerin artikkeleihin. Myös Google meni lankaan – hakutuloksissa Hornerin tekemiä artikkeleita luokiteltiin uutisiksi.

"Taustalla neroutta"

Washington Postin mukaan Paul Hornerin veli JJ Horner piti veljensä työtä satiirina ja selitti, että hänen "ainutlaatuinen silmänsä" huijauksille ja tekopyhyydelle jo nuorella iällä takasi menestymisen internetmaailmassa.

– Luulen että iso osa neroudesta hänen työnsä taustalla oli siinä, että hän vei eteenpäin ideoita, joita ihmiset halusivat uskoa tai joiden he ajattelivat olevan mahdollista, JJ Horner sanoi.

Lähteet: AP