1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Otto Warmbier

Vanhemmat syyttävät Pohjois-Koreaa poikansa julmasta kiduttamisesta: "Otto Warmbier tuli kotiin sokeana, kuurona ja rujona"

Yhdysvaltalainen Warmbier kuoli pian sen jälkeen, kun Pohjois-Korea oli vapauttanut hänet 17 kuukauden vankeuden jälkeen.

21-vuotias opiskelija Otto Warmbier tuomittiin 15 vuoden pakkotyöhön Pohjois-Koreassa maaliskuussa .2016. Kuva: EPA/KCNA

Pohjois-Korean vankina olleen yhdysvaltalaisen Otto Warmbierin vanhemmat sanovat, että heidän poikaansa kidutettiin järjestelmälliseti vankeusaikana.

Vanhemmat ovat antaneet uutiskanava Foxille (siirryt toiseen palveluun) ja CNN:lle (siirryt toiseen palveluun) haastattelut, jotka ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun Pohjois-Korea vapautti kesäkuussa Warmbierin terveyssyistä. 22-vuotias mies saapui kotimaahansa huonossa kunnossa ja kuoli muutaman päivän päästä.

– Mielestämme on aika kertoa totuus siitä, missä kunnossa Otto oli, Fred ja Cindy Warmbier sanovat.

Heidän mukaansa olisi epäreilua sanoa, että tämä oli koomassa vapautuessaan vankeudesta.

Fred Warmbierin mukaan hänen poikansa liikehti ja nytkähteli sekä päästi ulvovia, epäinhimillisiä ääniä.

– Hänen päänsä oli ajeltu, hän oli sokea ja kuuro, hänen raajansa olivat rujot ja hänellä oli iso arpi jalassaan. Näytti siltä, kuin joku olisi järjestänyt hänen alahampaansa uudelleen pihdeillä, isä kuvaili.

"Pohjois-Korea ei halunnut Oton kuolevan käsiinsä"

Fred Warmbierin mukaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin hallinto kidutti ja vahingoitti Otto Warmbieria järjestelmällisesti ja tarkoituksellisesti.

Cindy Warmbier uskoo, että Pohjois-Korea vapautti nuorukaisen, koska ei halunnut tämän kuolevan maaperällään.

Pohjois-Korea on kiistänyt pahoinpidelleensä Warmbieriä ja väittää tämän saaneen botulismitartunnan. Yhdysvaltalaislääkärit eivät kuitenkaan löytäneet merkkejä botulismista.

Kuolinsyyntutkimuksen mukaan Warmbier kuoli hapenpuutteesta johtuneeseen aivovaurioon. Ei ole tiedossa, mitä Warmbierille tapahtui vankeudessa tai minkälaista hoitoa hän sai. Ulkopuoliset tarkkailijat eivät päässeet tapaamaan häntä vankeuden aikana.

Vanhemmat eivät halunneet pojalleen ruumiinavausta.

Trump kiittää haastattelua

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kiittänyt Warmbierien Foxille antamaa haastattelua. Pohjois-Korea kidutti Ottoa tavalla, jota on vaikea käsittää, Trump tviittasi.

Paikallinen lehti, The Cincinati Enquirer (siirryt toiseen palveluun) sen sijaan nostaa esiin ristiriidaisuuksia kuolinsyyraportin ja Warmbierin kertomuksen välillä.

Lehti kertoo saaneensa tiistaina haltuunsa kuolinsyyraportin. Siinä Hamiltonin piirikunnan kuolinsyyntutkija totesi Otto Warmbierilla olleen joukko pieniä arpia, mutta ei mitään niin vakavaa, että se viittaisi kidutukseen.

Myöskään hänen hampaissaan, nenässään ja silmissään ei havaittu merkittäviä muutoksia, lehti lainaa raporttia.

Warmbier tuomittiin Pohjois-Koreassa maaliskuussa 2016 propagandajulisteen varastamisesta 15 vuoden pakkotyöhön.

Lue myös:

Kuolleen amerikkalaisen tapaus on poikkeuksellinen – Näin Pohjois-Korea on kohdellut vankeja aiemmin

Pohjois-Korea kiistää kiduttaneensa yhdysvaltalaista opiskelijaa Otto Warmbieriä – "Hänen kuolemansa on arvoitus myös meille"

"Sinua ei sitten enää nähdä" – 22-vuotias Otto Warmbier ei selvinnyt lomamatkasta Pohjois-Koreaan