Hyppää sisältöön

IS: Eduskunnan puhemiehistö uusiksi – Maria Lohela menettää puhemiehen paikkansa

Muutosten syynä on se, että sinisten eduskuntaryhmä ei ole enää toiseksi suurin, koska se erkani kesäkuussa perussuomalaisten ryhmästä.

Puhemies Maria Lohela eduskunnan täysistunnossa Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskunnassa on syntynyt sopu, että puhemiehistö menee uusiksi seuraavien valtiopäivien alussa helmikuussa. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Järjestely tarkoittaa sitä, että tällä hetkellä puhemiehenä toimiva Maria Lohela (sin.) menettää pestinsä ja putoaa rivikansanedustajaksi.

Ilta-Sanomien mukaan keskustan ryhmäpuheenjohtajan Antti Kaikkosen johdolla on sovittu kompromissi, jonka mukaan oppositio vähentää jaostopaikkojaan, mutta SDP saa varapuhemiehen paikan. Eduskuntaryhmiä on informoitu asiasta.

Muutosten syynä on se, että sinisten eduskuntaryhmä ei ole enää toiseksi suurin, koska se erkani kesäkuussa perussuomalaisten ryhmästä.

Puhemiehen paikka on kuulunut perinteisesti eduskunnan toiseksi suurimmalle ryhmälle.

Ykkössuosikki uudeksi puhemieheksi on Ilta-Sanomien mukaan Ilkka Kanerva (kok.). Toisena vaihtoehtona on joko nykyinen varapuhemies Arto Satonen (kok.) tai sisäministeri Paula Risikko (kok.).

Keskustan Mauri Pekkarinen saattaa jatkaa ensimmäisenä varapuhemiehenä, mutta paikka saattaa mennä myös Seppo Kääriäiselle (kesk.) tai Sirkka-Liisa Anttilalle (kesk.).

SDP:n ehdokaspörssissä toiseksi varapuhemieheksi vahvoilla ovat edelliskauden puhemies Eero Heinäluoma ja puolueen ex-puheenjohtaja Jutta Urpilainen.