Liisa Lilja sairastui syöpään, menetti jalkansa ja on nyt huippu-urheilija

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Liisa Lilja on voittanut paratriathlonissa sekä maailman- että Euroopan mestaruudet.

urheilu
Liisa Lilja
Liisa Lilja sairastui lapsena luusyöpään ja menetti sairaalabakteerin vuoksi toisen jalkansa. 17 vuotta myöhemmin hän on maailman- ja Euroopan mestari paratriathlonissa.

Liisa Lilja sairastui kahdeksanvuotiaana luusyöpään ja menetti sairaalabakteerin takia toisen jalkansa. 17 vuotta sairastumisen jälkeen hän on maailman- ja Euroopan mestari paratriathlonissa.

– Olo on tietenkin hyvä, mutta eihän se elämä mitenkään muutu tittelin takia. Toisaalta oli helpotus, kun ylitti Rotterdamissa maaliviivan. Takana oli kuitenkin pitkä kausi, Lilja pohtii.

Liisa Lilja kutsuu itseään himotreenaajaksi.

– Olen aina nauttinut työnteosta ja matkasta kohti huippua, joten kestävyyslajit sopivat minulle täydellisesti. Olen nauttinut kestävyysurheilusta pienestä pitäen, esimerkiksi hiihdosta. Kestävyysurheilun harrastaminen on hitaasti syntyvä addiktio. Aluksi se on ihan kauheaa, mutta mitä enemmän treenaa, sitä nautinnollisempaa siitä tulee.

Sairastumisensa aikoihin Lilja oli kaksi vuotta sairaalahoidossa ja joutui valinnan eteen: oikea jalka joko pidetään esteettisistä syistä tai sitten se amputoidaan.

– Sinänsä se ei ollut hirveän vaikea valinta. Olen aina ajatellut, että jos kohtaan ongelman, poistan sen. Ulkonäkö ei koskaan ole ollut minulle merkityksellinen asia vaan se, että sain tilalle toimivan jalan. Se oli minulle isompi asia. En koskaan ajatellut, etten enää pystyisi urheilemaan – minulla oli kuitenkin kolme raajaa tallella.

Vasta kymmenen vuotta vammautumisensa jälkeen Lilja pystyi ottamaan juoksuaskeleita. Hän sai tuolloin proteesin.

– Ensin se oli sellaista nopeaa kävelyä ja siitä sitten muodostui juoksuksi. Kului sata tuntia, ennen kuin pystyin juoksemaan 500 metriä. Nautin siitä hirveästi.

Liisa Liljalle liikunta on aina ollut tapa ilmaista itseään.

– Luonteeni tulee kyllä esille jokaisessa juoksuaskeleessa, uintivedossa ja pyöränpolkaisussa, Lilja summaa.