Juntan syrjäyttämä Thaimaan ex-pääministeri tuomittiin vankilaan

Entinen pääministeri Yingluck Shinawatra tuomittiin poissaolevana, sillä hän pakeni viime kuussa maasta. Hänen huhutaan olevan Dubaissa, jossa hänen veljensä, entinen pääministeri Thaksin Shinawatra elää maanpaossa.

Thaimaan politiikka
Yingluck Shinawatra tervehtii kannattajiaan.
Yingluck Shinawatra tervehtii kannattajiaan saapuessaan oikeudenkäyntiin heinäkuussa.Narong Sangnak / EPA-EFE

Thaimaassa entinen pääministeri Yingluck Shinawatra on tuomittu viideksi vuodeksi vankilaan virkavirheistä riisin tuotantotukien hallinnoinnissa.

Yingluck tuomittiin poissaolevana, sillä hän pakeni maasta viime kuussa. Yingluckia ei ole sen jälkeen nähty julkisuudessa, mutta hänen on huhuttu olevan Dubaissa, jossa hänen veljensä Thaksin Shinawatra on maanpaossa.

Myös Thaksin on entinen pääministeri, joka pakeni vuonna 2006 maasta korruptiosyytteiden takia. Molemmat sisaruksista syrjäytettiin vallankaappauksissa ja kumpikin sanoo saamiaan syytteitä poliittisiksi.

Yingluck oli pääministeri vuosina 2011–2014. Häntä syytetään riisinviljelijöille tarkoitettujen tukien suuntaamisesta omille kannattajilleen. Tukiohjelma aiheutti riisin ylituotantoa ja tappioita.

Vuonna 2014 valtaan noussut sotilashallitus saa merkittävää tukea perinteisistä valtapiireistä, kuten kuningashuoneesta, sekä kaupunkien keskiluokalta.

Shinawatrojen perhettä taas tuetaan enemmän maaseudulla ja köyhempien thaimaalaisten keskuudessa.

Lue myös:

Thaimaassa entinen pääministeri välttelee oikeutta – näyttää paenneen veljensä luokse Dubaihin