1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seinämaalaus

Hämeenlinnan jättimuraalista tuli hitti: suloiset lapset ja huolehtiva äiti ihastuttavat karussa betoniseinässä

Hämeenlinnalaiset ovat rakastuneet kaupungin uuteen taideteokseen. Keskiviikkona valmistuneen teoksen julkistamistilaisuutta vietettiin Kantolan tapahtumapuiston kukkulalla.

seinämaalaus
Muraaliteos Hämeenlinnan Kantolan viljasiiloissa
Timo Leponiemi / Yle

HämeenlinnaSuomen Viljava Oy:n omistamien viljasiilojen kyljessä Hämeenlinnan Kantolassa avautuu pohjoiseen päin Pohjoismaiden suurin muraali eli seinämaalaus, joka kuvaa aikuista naista ja kahta pientä lasta.

Maalauksessa aikuinen nainen napittaa lapsen takkia kiinni. Toinen kuva lapsesta on piirtynyt viereiseen, pienempään siiloon.

Tässä työssä on lempeä tunnelma maskuliinisessa teollisuusympäristössä.

Guido van Helten

Värisävyt ovat harmaan, valkoisen ja mustan eri sävyjä, harmaalla betonipinnalla.

Australialainen taiteilija Guido van Helten haki teokseen mallinsa Hämeenlinnasta. Hänelle ei ole lopulta niinkään tärkeää, kuka yksittäinen ihminen teokseen päätyy.

Kasvot viljasiilon seinämaalauksessa
Herkät kasvot tuovat feminiinisyyttä hyvin maskuliiniseen teollisuusympäristöön.Timo Leponiemi / Yle

– Yritän vangita kaupungin tunnelman. Ei ole erityistä syytä, miksi juuri tämä ihminen on tässä, vaan enemmänkin tärkeää on tunnelma. Tapasin täällä lapsia ja vanhempia ja tein heidän kanssaan erilaisia valokuvausharjoituksia. Kyse on siitä, mikä sopii paikkaan ja on aika neutraali.

Taiteilija on huomannut, että lapset ja nuoret ovat Suomessa tärkeä osa yhteiskuntaa.

– Siinä on jotain erityistä. Tässä työssä on lempeä tunnelma maskuliinisessa teollisuusympäristössä. On kiinnostavaa lisätä naisellista tunnelmaa tälle perinteisesti miehekkäälle, macholle teollisuusalueelle.

Kaupunkitaide inspiroi nuoria

Guido van Helten suuntaa seuraavaksi maalaamaan Sisiliaan, mutta teos jää Hämeenlinnaan – ja kestää aikaa.

– Ajan myötä ihmiset rakentavat taideteokseen oman suhteensa ja siitä tulee heidän. Työn teema ja sisältö tulevat paikallisesta lähteestä, mutta työ myös sopeutuu paikalliseen ympäristöön, koska ihmiset näkevät sen hyvin eri tavoin. Jokainen voi samaistua tähän vanhemmuuden kohtaukseen.

Kaupunkilaiset ja muutkin uteliaat ovat käyneet reilun kolmen viikon aikana seuraamassa koskettavan kuvan piirtymistä siilon kylkeen.

Siitä on julkaistu kymmeniä somepäivityksiä, videoita ja myös kopterikuvaa. Kommentit itse teoksesta ja sen toteutuksesta ovat lähes poikkeuksetta myönteisiä, jopa ylistäviä ja ihailevia. Yleisön läsnäolo ei ole haitannut taiteilijan työtä.

Guido van Helten saa muistolahjan Sari Rautiolta
Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio antoi taiteilijalle muistolahjan.Timo Leponiemi / Yle

– Minähän olen korkealla koko ajan, joten ei sillä väliä! Yritän vain varmistaa, että teos on parasta mahdollista laatua, mutta on kiva, että ihmiset pitävät siitä.

Van Helten on työstänyt muraalia syyskuun alusta lähtien osana UPEA17 (siirryt toiseen palveluun)-kaupunkitaidefestivaalia.

– Minusta julkinen taide on tärkeää, koska se voi saada ihmiset pysähtymään ja ajattelemaan. Taide herättää tunteita. Sitä on vaikea mitata, mutta kun nuoret näkevät jotain tällaista, se voi olla hyvin inspiroivaa heille.

– Itsekin kasvoin tähän ammattiini, koska näin tiettyjä asioita kasvaessani. Sillä voi olla iso vaikutus nuorille ja siksi yritän aina myös tavata nuoria, van Helten kertoo.

Kaupungin yhteinen odottamisen ilo

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ilahtui teoksen julkistamistilaisuuteen paikalle tulleista sadoista katsojista. Hänen mielestään teoksella on iso merkitys Hämeenlinnalle.

– Tämä on somessa yhdistänyt ihmisiä, yhteinen innostuksen ja ylpeyden aihe!

– Suosion volyymi yllättää ja se laajamittainen positiivisuus. On ollut yhteinen odottamisen ilo, kun teos on tässä meidän silmien edessä valmistunut.

Lapsen kasvot muraalissa siilon seinässä
Pienempiin siiloihin maalattu tyttö katsoo kohti suuria siiloja.Timo Leponiemi / Yle

Rautio toivoo teoksen toimivan symbolina uudelle alulle.

– Olen iloinen, että aihe on tällainen lapsista välittäminen ja sillä tavalla tulevaisuus. Se kuvaa, mitä kaupunki haluaa olla ja mitä me ollaan.

Siilot omistavan Suomen Viljava Oy:n toimitusjohtaja Pasi Lähdetie on lopputuloksesta myös mielissään.

– Kauniista siilosta tuli entistä kauniimpi! Olemme ylpeitä siitä, että olemme saaneet olla projektissa mukana.

Hämeenlinnassa on toivottu teoksen valaisemista. Onnistuisivatko valot?

– Valaistus sopii varmasti ihan hyvin, kysymys on sitten millaiset valot ja miten se organisoidaan, kertoo Lähdetie.

"Näyttää kyllä tosi hyvältä!"

Markku Wilkman Rantasalmelta ihailee teoksen yksityiskohtia.

– Muraali on hämmästyttävän komea ja sopii erittäin hienosti tuohon harmaaseen betonipintaan. Todella tyylikäs! Se ei ole hyökkäävä, jolloin siihen ei niin helposti kyllästy kuin ehkä kirkasväriseen ja monimutkaiseen. Tämä on selkeä.

– Kyllähän koko tekee hienoksi, mutta myös kaikki yksityiskohdat, farkkujen rypyt ja käsien asento tytön takin napituksessa. Kokonaisuus on valtavan hieno. Ennen muuta on upea asia, että harmaat betonipinnat otetaan tällaiseen käyttöön.

Muraali on hämmästyttävän komea ja sopii erittäin hienosti tuohon harmaaseen betonipintaan. Todella tyylikäs!

Markku Wilkman

Wilkmanista on tärkeää, että kaupunkitaideteokset ovat helposti saavutettavissa.

– Näet taidetta kävelyretkilläsi ja kaupassa käydessäsi, se on tärkeä asia.

Jaana Miettinen Hämeenlinnasta katsoo teosta ja on myyty.

– Näyttää kyllä tosi hyvältä! Ihan uskomatonta, että hän pystyy noin elävästi tekemään kuvan tuohon. Koko on vaikuttava, ja miten hienosti ja lahjakkaasti se on tehty.

– Tykkään graffiteista, mitkä on tehty hyvällä maulla, ei töhryjä. Pidän sitä hienona kaupunkitaiteena. Se kiinnittää huomion, se on piristävää, kiinnostavaa ja hyvä juttu.

Miettinen toivoo teoksen houkuttelevan taideturisteja Hämeenlinnaan.

– Kyllä mä uskoisin ja toivoisin, se olisi hieno juttu!

Lue seuraavaksi