Eduskunnan puhemies vaihtuu helmikuussa - Sinisten Elo paheksuu vuotoja

Puhemiehen vaihtumisesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

eduskunnan puhemiehet
Puhemies Maria Lohela syysistuntokauden avajaisistunnossa eduskunnassa Helsingissä 5. syyskuuta 2017. Remontoitu eduskuntatalo otettiin käyttöön syyskauden ensimmäisessä istunnossa.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Perussuomalaisten kesäkuinen hajaantuminen kahteen ryhmään johtaa eduskunnan puhemiehen vaihdokseen. Sinisen eduskuntaryhmän Maria Lohela joutuu jättämään tehtävän ja tilalle nousee kokoomuslainen kansanedustaja.

Eduskunnan puhemiesten ja valiokuntien paikat jaetaan eduskuntaryhmien kesken niin, että puhemiehen paikan saa aina eduskunnan toiseksi suurimman puolueen kansanedustaja. Varapuhemiehet tulevat suurimmasta ja kolmanneksi suurimmasta ryhmästä.

Perussuomalaiset olivat kesäkuun puoluekokoukseensa saakka toiseksi suurin puolue ja siksi puhemiehenä oli Maria Lohela, ensimmäisenä varapuhemiehenä keskustan Mauri Pekkarinen ja toisena varapuhemiehenä kokoomuksen Arto Satonen.

Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen Sininen eduskuntaryhmä on 19 kansanedustajallaan eduskunnan neljänneksi suurin.

Neuvottelut alkoivat syyskuussa

Sekä keskustaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen että SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman vahvistavat, että neuvotteluja paikkojen uudelleenjärjestelyistä alettiin käydä syysistuntokauden alussa eli nyt syyskuussa.

Lindtmanin mukaan ajankohtaisena ongelmana oli se, että perussuomalaisten hajottua kahtia, valtiovarainvaliokunnan jaostoissa oli kokoonpanoja, joissa oppositiolla oli enemmistö. Normaalikäytännön mukaan valiokuntapaikat noudattelevat eduskunnan voimasuhteita eli enemmistöhallituksen aikaan myös valiokunnissa hallituspuolueilla on enemmistö.

Tässä yhteydessä eduskuntaryhmät sopivat, että vanhoja parlamentaarisia pelisääntöjä noudatetaan paitsi valiokunnissa myös puhemiehistössä. Siten puhemiehen paikka siirtyy helmikuun puhemiesvaalissa kokoomukselle ja varapuheenjohtajuudet keskustalle ja SDP.lle eli eduskunnan nyt kolmelle suurimmalle ryhmälle.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Sinisten Elo: Yllätyksiä voi sattua

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo on närkästynyt luottamuksellisten neuvottelujen vuotamisesta julkisuuteen.

-Parlamentarismia kunnioitetaan niin kuin aina aikaisemminkin. Se, että minkälaisia huhuja sitten liikkuu julkisuudessa, niin en minä lähde huhuhin ottamaan kantaa. Se tietysti täytyy sanoa, että kun käydään luottamuksellisia keskusteluja yhdessä, niin minun tapoihini kuuluu, että luottamukselliset keskustelut ovat luottamuksellisia, mutta valitettavasti tässä talossa se ei näköjään joidenkin tapoihin kuulu, Elo purkaa harmiaan.

Sinisten Elo muistuttaa, että helmikuussa puhemiehestä äänestetään suljetussa lippuäänestyksessä ja siinä äänestyksessä voi vielä tapahtua yllätyksiä.