Hääparien uusin villitys sai säpinää valokuvaamojen hiljentyneisiin kehityskoppeihin

Kertakäyttökamerat ovat nousseet pöydille hääjuhlissa ja tuoneet digikuvien rinnalle perinteiset paperikuvat. Digikameroihin tottunut sukupolvi hakee filmillä ja paperikuvalla uusia ulottuvuuksia kuvaamiseen.

valokuvaus
Miehen kädessä on kolme kertakäyttökameraa
Kertakäyttökameroiden taso on parantanut samalla kun valmistajia on tullut lisää. Ylimmäistä vedenpitävää kameraa suosivat vauvauinneissa käyvät perheet.Mika Koivunen

Menneen kesän hääjuhlissa vieraat saattoivat huomata, kuinka juhlapaikan pöydille oli aseteltu kertakäyttökameroita.

Ideana on, että pöytäseurue voi illan aikana napsia kuvia omasta näkökulmastaan. Juhlien lopuksi hääpari kerää kamerat ja kehittää otokset.

Jotkut voivat muistaa saman villityksen vuosikymmenen takaa. Nyt uusi sukupolvi on napannut tutun kikan käyttöönsä.

– Se on yksi uusi käyttötapa. Useimmiten niitä myydään 8-15 kappaleen nipuissa juuri häihin, kertoo myyjä Mika Koivunen hyvinkääläisestä Fotoman Oy:stä.

Useimmiten niitä myydään 8-15 kappaleen nipuissa juuri häihin.

Mika Koivunen

Liikkeen kertakäyttökameroista valtaosa menee hääpöytiin.

Fotokaupan liiton puheenjohtajalla Jyrki Hännikäisellä on useita valokuvausliikkeitä Turun seudulla. Hän tunnistaa myös trendin. Kertakäyttökameroita ostetaan myös kesän festivaalikierroksille.

– Sitten ovat vedenpitävät kertakäyttökamerat. Niitä ostetaan vauvauinteihin. Kun joku vie sellaisen vauvauintiin, niin seuraavalla kerralla kaikilla on sellainen, Hännikäinen hymähtää.

Mies katsoo kameraan kädessään instaxpikakuvakamera
Mika Koivusen mukaan myös uudelleen muotoillut pikakuvakamerat on saaneet suosiota nuoremman asiakaskunnan keskuudessa.Miki Wallenius / Yle

Fotomanilla lasketaan, että kertakäyttökameroita myydään vuoden sisään noin 1500 kappaletta. Se on paljon. Hännikäisen kertoo puolestaan, että hänen edustamissa liikkeissä määrä jää alle tuhannen.

Nykyisillä kertakäyttökameroilla saa kohtuullisia kuvia, kun muistaa mennä tarpeeksi lähelle ja käyttää sisällä aina salamaa.

– Oma trendinsä on se, että kertakäyttökameralla saa aavistuksen laatikkokameramaisen, perinteisen valokuvan.

Mika Koivunen näyttää samalla tarraa, joka lätkäistään jokaiseen myydyn kertakäyttökameran kylkeen. Siinä kehotetaan käyttämään salamaa. Tarkoitus on varmistaa, että häissä otetut kuvat onnistuvat.

– Välillä tulee sellaisia filmejä kehitykseen, joissa ei ole muistettu käyttää salamaa ja silloin epäonnistumisprosentti on huikean suuri.

Häistä tuli kehityskoppeihin vipinää

Kuvien onnistumismäärästä riippuen asiakas maksaa muovisen kertakäyttökameran filmirullan kehityksestä ja valmiista kuvista noin parikymppiä.

Fotomanin kellarissa on kehityskoppi, jossa asiakkaiden filmejä kehitetään sesonkiaikoina pari kertaa viikossa.

Laatikossa odotti kesällä kehitystä 30- 50 rullaa viikossa.

– Kehitämme filmejä kaksi kertaa viikossa. Hyvin vilkkaana päivänä kehitämme noin 50 filmirullaa ja hiljaisena aikana puolestaan noin kymmenen rullaa. Kehitän vuodessa noin 2000 filmiä, laskeskelee Jyrki Hännikäinen, jolle rullia tulee nykyään useammasta liikkeestä.

Vaikka filmi on perinteistä kinofilmiä, voi asiakas valita haluaako hän kuvat digitiedostoina vai tulostettuina paperikuviksi.

Leikkimielellä Jyrki Hännikäinen Fotokaupan liiton puheenjohtajana suostuu ynnäämään, että Turun seudulla filmirullia kuluu noin 5 000 - 6000 kappaletta vuodessa, joista kuvia tulee noin 20 000 kappaletta.

Uskon, että filmi sinnittelee merkittävässä roolissa vielä pitkään.

Jyrki Hännikäinen

Jos näin olisi, niin se tarkoittaisi alle miljoonaa kuvaa vuodessa koko maassa.

Filmin käytön lasku on taittumassa, uskoo Hännikäinen.

– Uskon, että filmi sinnittelee merkittävässä roolissa vielä pitkään. Muutaman vuoden kuluttua filmejä kehitetään hieman nykyistä vähemmän, mutta sen käyttäjät ovat voimakkaasti filmin ja analogisen kuvauksen takana.

Jo nyt nuorissa kuluttajissa on havaittavissa se, miten vanha kuvaustekniikka kiehtoo ja osana sitä ovat juuri kertakäyttökamerat.

Filmi hillitsee turhanpäiväistä näpsimistä

Fotomanin Mika Koivunen on myös huomannut, että kertakäyttökameralla ei räpsitä samalla tavoin kuin kännykällä.

– Kun kuvataan perinteisellä kameralla, niin on hyvä tehdä kuvaustilanne, jossa kohteita pyydetään katsomaan kameraan päin. Muuten kertakäyttökameran 27 kuvaa kuluu siihen räpsimiseen, joista vain yksi kuva on hyvä.

mies pitää kädessä muovista kertakäyttökameraa
Onnistuneiden kuvien määrä lisääntyi heti kun kertakäyttökameroihin älyttiin liikeessä lisätä tarrakehoitus käyttää salamaa.Mika Koivunen

Hännikäisen mukaan digiajan nuoria kiehtoo filmille kuvaamisessa, se ettei lopputulosta voi heti nähdä, vaan lopputulos on aina jonkinlainen yllätys. Samalla hyvien kuvien ottamiseen tarvitaan taitoa, jota pitää itse hankkia kokemuksen kautta.

– Filmille kuvattaessa kuva pitää saada myös onnistumaan. Ei voi ottaa tuhatta kuvaa ja valita niistä kolme, jotka näyttävät hyvältä.

Kameraliikkeisiin saapuu kehitykseen filmirullia myös iäkkäiltä ihmisiltä, jotka luottavat mieluummin omaan kinofilmikameraansa kuin digipokkariin. Ja jos oma filmikamera on mennyt rikki, niin silloin turvaudutaan kertakäyttökameraan.

– Ei ole myöskään liikaa nappuloita, Mika Koivunen hymyillee.