1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Bryssel

EU-komissio haluaa siirtää lisää pakolaisia suoraan leireiltä Eurooppaan

Schengenin sääntöjä halutaan myös rukata, jotta rajatarkastuksia voidaan tarvittaessa jatkaa nykyistä pidempään.

Kuva: AOP / STR

BRYSSEL Euroopan komissio ehdottaa 50 000 pakolaisen siirtämistä EU-maihin seuraavien kahden vuoden aikana. Tarkoitus on vähentää houkutusta lähteä matkustamaan Eurooppaan.

Siirrot ovat jatkoa vuonna 2015 käynnistetylle ohjelmalle, jonka aikana EU-maihin on siirretty yli 23 000 ihmistä. Kaksivuotiseksi päätetty ohjelma on umpeutumassa.

Komissio varaa pakolaisten siirtämiseen 500 miljoonaa euroa, eli 10 000 euroa siirrettyä pakolaista kohden.

– Siirtojen pitäisi olla pakolaisille ensisijainen tapa päästä suojelun piiriin, maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos sanoi.

Pakolaisten siirrot suoraan esimerkiksi Lähi-idästä ja Afrikasta ovat eri asia kuin EU:n sisäisten siirtojen mekanismi. Tämä mekanismi umpeutui eilen tiistaina, eivätkä jäsenmaat ole päässeet sopuun pysyvästä järjestelystä.

Schengen-sääntöihin muutoksia

Samaan aikaan komissio ehdottaa myös vapaan liikkumisen Schengen-alueen sääntöjen päivittämistä. Nykysääntöjen mukaan jäsenmaat saavat pystyttää tarkastuspisteitä rajoilleen puoleksi vuodeksi kerrallaan.

Komissio ehdottaa, että tarkastusten ehtoja tiukennetaan, ja samalla pidennettäisiin tarkastusten sallittua kestoa vuoteen kerrallaan.

Uutuutena tulisi mahdollisuus anoa tarkastuksille uutta kahden vuoden jatkoa jos muut jäsenmaat hyväksyvät sen.

Nykyiset rajatarkastukset, jotka aloitettiin syksyn 2015 pakolaiskriisin aikaan, pitää sääntöjen mukaan lopettaa marraskuuhun mennessä. Komissio korostaa, että näiden jatkamista ei ole kuitenkaan tarkoitus sallia.

– Itäisen Välimeren pakolaistilanteen seurauksena pystytettyjä tarkastuksia ei voida jatkaa marraskuun jälkeen, Avramopoulos sanoi.

Muilla perusteilla kuten terrorismin takia pystytettyjä tarkastuksia voidaan kuitenkin jatkaa.

Avramopoulos toisti tiedotustilaisuudessa myös komission toiveen, että jäsenmaat hyväksyisivät Romanian ja Bulgarian mukaan Schengen-alueeseen.