Meilahden sairaala-alueella sattui kriittinen sähkökatko keskikesällä – Harvinaisen tapauksen myötä varmistetaan että varautuminen toimii jatkossakin

Läheiseen voimalinjaan ukkosrintamassa osunut salama katkaisi koko sairaala-alueen sähköt kuudeksi minuutiksi. Varajärjestelmä lähti päälle automaattisesti. Tapauksen johdosta tarkistetaan, että myös jatkossa on riittävä valmius tällaisia tilanteita varten.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Meilahden sairaala.
Yle

Kriittiinen tilanne koettiin keskellä kesää, 18. heinäkuuta.

Ukkosrintama ylitti kaupungin Meilahden kohdalta ja salama iski läheiseen energiayhtiön voimalinjaan. Salaman iskusta aiheutuneesta vikavirtapiikistä johtuen myös sairaala-alueen sähköt katkesivat.

Tämän seurauksena siirryttiin automaattisesti varavoimalajakelun piiriin.

– Varajärjestelmät käynnistyivät hyvin. Niihin kuuluu generaattori-varavoima sekä akkuvarmennukset. Tämä on kriittinen asia meidän tietojärjestelmille, hoitolaitteille ja kaikelle muulle toiminnalle, sanoo HUSin valmius- ja turvallisuusjohtaja Aaro Toivonen.

Magneettikuvaus.
Kalevi Rytkölä / Yle

Itse katko kesti kuusi minuuttia. Meilahden tapaiselle isolle laitokselle se on pitkä aika. Kun kiinteistöt irrotetaan verkosta, ne eivät myöskään palaa sinne automaattisesti. Ne pitää palauttaa takaisin valtakunnan verkkoon kiinteistö kiinteistöltä.

Sairaalan kiinteistöt olivat varavoimajakelun varassa 20 minuutista puoleen tuntiin.

Salama iski päivällä, kesäaikaan

Vastaavia tilanteita sattuu koko maassa kerran kymmenessä vuodessa. Toivosen uralla tapaus on ensimmäinen ja hän on ollut sairaalaturvallisuustehtävissä vuodesta 2001 lähtien

– Edeltäjäni muistaa yhden tapauksen, tällaisen ison sähkökatkoksen.

Valmius- ja turvallisuusjohtaja Aaro Toivonen kertoo, että heinäkuun tilanne sattui valoisaan ja lämpimään kesäaikaan, päivällä. Nämä olivat suojaavia tekijöitä. Vaikka elettiin kuuminta lomasesonkia, henkilökuntaa oli töissä. Tilanne olisi voinut olla toinen talvella, pyhäaikaan, myöhään illalla.

Tapauksen johdosta tarkistetaan, että myös jatkossa on riittävä valmius tällaisia tilanteita varten.

– Me olemme tehneet paljon töitä tämän varavoimajärjestelmän parantamiseksi. Tämä oli mahdollisimman hyvä harjoitus. Tästä pitää ottaa irti kaikki se oppi mitä saadaan. Tällaisen harjoituksen järjestäminen olisi mahdotonta.

Tilanteessa potilasturvallisuus ei vaarantunut. Sairaala-alueen niin sanottu sähkönsyöttöarkkitehtuuri toimi.

– Vakava tilannehan se oli tietysti. Se oli kuitenkin rohkaiseva esimerkki siitä, että varautuminen kannattaa. Järjestelmä toimi niin kuin oli suunniteltu.

Sairaalan pyjamaan pukeutunut nainen kävelee sairaalan käytävällä.
Kalevi Rytkölä / Yle