Hyppää sisältöön

EU-komissio ehdottaa: 50 000 pakolaista Afrikasta, Lähi-idästä ja Turkista

Pakolaiset sijoitettaisiin EU-maihin kahden vuoden aikana.

Tuhansittain Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä maksaa ihmissalakuljettajille, jotta nämä veisivät heidät Välimeren yli. Matka on vaarallinen, sillä se tehdään usein liian täysissä ja merikelvottomissa aluksissa. Kuvassa Saksan armeija kuljettaa Välimereltä pelastamiaan ihmisiä elokuussa 2015. Kuva: Saksan armeija / EPA

EU:n komissio on julkistanut suunnitelman (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan EU-maat ottaisivat kahden vuoden aikana ainakin 50 000 pakolaista suoraan Afrikasta, Lähi-idästä ja Turkista.

Ohjelman tavoitteena on vähentää turvapaikanhakijoiden tarvetta lähteä vaaralliselle merimatkalle Välimeren yli.

EU-maat ovat jo ottanet heinäkuun 2015 jälken 23 000 pakolaista leireiltä unionin ulkopuolelta, erityisesti Turkista ja Jordaniasta.

Komission ehdotuksen mukaan heitä otettaisiin jatkossakin näistä maista, mutta entistä enemmän myös Libyasta, Egyptistä, Nigeristä, Sudanista Tšadista ja Etiopiasta.

Suomi on jo vastannut komissiolle ottavansa ohjelman kautta 750 pakolaista vuodessa eli vuotuisen pakolaiskiintiön verran.

Komissio on varannut ohjelman toteuttamiseen 500 miljoonaa euroa.

EU:lla on myös erillinen ohjelma, jossa muiden EU-maiden on tarkoitus ottaa vastaan Italiaan ja Kreikkaan jo tulleita turvapaikanhakijoita.

.
.