Parturi-kampaajat, kosmetologit, hierojat ja ravintolayrittäjät jäävät usein ilman starttirahaa

Starttirahaa ei voida myöntää mikäli sen myöntäminen vääristää kilpailutilannetta.

starttiraha
nainen leikkaa hiuksia
Starttiraha päätetään aina tapauskohtaisesti. Paljon kilpailuilla aloilla pitää tarjota jotain erikoista, että starttiraha myönnetään.AOP

Anne Holopainen oli 20 vuotta työntekijänä parturi-kampaamossa. Viime elokuussa hän perusti oman kauneusalan yrityksen, johon hän ei saanut starttirahaa.

– Etukäteen annettiin ymmärtää tai sitten ymmärsin väärin, että saisin starttirahan, Anne Holopainen sanoo.

Starttirahaa ei myönnetty koska, hänellä ei ollut tarpeeksi hyvää kehityssuunnitelmaa. Hänen yrityssuunnitelmassaan kerrottiin, että toimintaa laajennetaan tulevaisuudessa muun muassa ripsien tekemiseen ja hiustenpidennyksiin.

– Sen takia laiton nimeenkin studion enkä parturikampaamo. Studio kuvastaa muutakin kuin hiustenlaittoa, kertoo parturikampaaja Anne Holopainen Studio Anne-Mariasta.

Syynä kieltävään päätökseen oli se, että Holopainen ei ollut heti valmis palkkaamaan työntekijää liikkeeseensä. Se kieli starttirahan päätöksen tehneiden mielestä riittämättömästä kehityksestä.

Kovaa kilpailua

Yrittäjyys on monilla naisvaltaisilla aloilla kuten parturi-kampaajilla ja kosmetologeilla usein ainoa työllistymisväylä. Usein näillä aloilla yritystoimintaa aloittavat yrittäjät jäävät kuitenkin ilman starttirahaa.

– Viime aikoina ei olla näille aloille myönnetty starttirahaa. Emme halua vääristää kilpailua, sanoo asiantuntija Atte Laitinen Kaakkois-Suomen TE-toimistosta.

Yleisin syy kielteiseen starttirahapäätökseen on kilpailutilanteen vääristyminen. Parturikampaajia, hierojia, kosmetologeja ja ravintola-alan yrityksiä on olemassa paljon ja kilpailu kovaa.

Anne Holopaisen mukaan hänen yrityksensä ei muuttanut kilpailutilannetta pienessä Lemin kunnassa, jonne hän yrityksensä perusti.

– Kilpailutilanne ei voinut kyllä olla syynä starttirahan eväämiselle. Jatkoin vanhaa liikettä, joka on toiminut täällä pitkään, kertoo Anne-Maria Holopainen.

Pikemminkin pitäisi olla lopettamisraha.

Parturi-Kampaaja Marko Sutinen

Pohjois-Karjalan TE-toimistosta Henri Kokko kertoo, että heillä myös samat alat kuin Etelä-Karjalassa ovat pannassa starttirahan myöntämisessä.

– Esimerkiksi pizzerioita on paljon Joensuussa. Niihin ei todennäköisesti myönnetä rahaa, mutta tilanne katsotaan aina tapauskohtaisesti, sanoo palveluesimies Henri Kokko Pohjois-Karjalan TE-toimistosta.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan, ettei mitään alaa ole rajattu starttirahan ulkopuolelle. Starttirahaa hakiessa otetaan huomioon muun muassa alueella toimivien samoja palveluja tarjoavien yritysten määrä suhteessa palvelujen kysyntään.

– Starttirahaa ei voida myöntää, jos starttiraha voi saattaa yrittäjäksi ryhtyvän parempaan asemaan muihin saman alan toimijoihin nähden, sanoo vanhempi hallitussihteeri Kirsi Hyttinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Ministeriöstä kerrotaan, että jos alueella on jo saman alan toimijoita, on arvioitava myös starttirahasta johtuvaa kilpailun vääristymistä.

"Koitapa lopettaa yritys"

Paikallisessa kampaamoalan yrityksessä ymmärretään hyvin, että starttirahaa ei myönnetä. Kilpailu alalla on jo nyt niin kovaa, että starttirahan myöntäminen koventaisi kampaamoalalla kilpailua entisestään.

– Kyllähän se pettymys varmasti monelle on, ettei tukea aloitukseen saa. Mutta yritystoimintahan pitää olla sellaista, että sillä tulee toimeen, sanoo HS-salongin yrittäjä Marko Sutinen Lappeenrannasta.

Sutinen naurahtaa, että yrityksen aloittaminen on helppoa, mutta lopettaminen onkin jo vaikeampaa.

– Pikemminkin pitäisi olla lopettamisraha. Kyllähän sitä aloittaa, mutta koitapa lopettaa yritys, vitsailee pitkään yrittäjänä ollut Marko Sutinen.

Valituksen voi tehdä

Starttirahapäätöksistä voi myös valittaa, jos ei ole tyytyväinen päätökseen.

– Jos tuntuu, että päätös on ollut väärä, niin kannattaa se valitus kyllä tehdä, sanoo asiantuntija Atte Laitinen Kaakkois-Suomen TE-toimistosta.

Parturi-kampaaja Anne Holopainen ei ole valittanut starttirahapäätöksestä.

– Pitäisi ehkä kyllä valittaa. Moni, joka tietää starttirahoista, on kehottanut kyllä valittamaan, sanoo Anne Holopainen.

Jos päätös ei muutu valituksesta huolimatta, niin valituksen voi viime kädessä tehdä myös hallinto-oikeuteen.