1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalat

Littoistenjärvestä löytyi rakkulaisia haukia – asiantuntijat erimielisiä syystä

Littoistenjärvessä tehtiin kemiallinen käsittely keväällä, mutta sen yhteydestä haukien huonoon kuntoon ei ole vielä tietoa.

Kuva: Juuso Manninen

Littoistenjärvestä löytyneiden huonokuntoisten haukien taudin aiheuttaja saattaa olla kalatäi, mutta asiantuntijat eivät ole asiasta yksimielisiä.

Kalastajat havaitsivat Liedon ja Kaarinan rajalla sijaitsevan järven pohjassa kaloja, joiden rikkinäisen ihon pinnalla oli pahanhajuisia rakkuloita.

Järvessä toteutettiin kemiallinen käsittely rehevöitymisen ehkäisemiseksi viime keväänä. Hankkeen jälkiseurannan projektipäällikkö Anneli Wichmann epäilee, että kyseessä saattaa olla kalatäin tartunnasta seurannut infektio. Wichmann ei usko kemiallisella käsittelyllä olevan osuutta asiaan.

Erikoistutkija: Tuskin kalatäin aiheuttamaa

Akvaattisen patobiologian erikoistutkija Tom Wiklund Åbo Akademista toteaa, että kalatäit ovat hyvin yleisiä loisia. Hänen mukaansa on kuitenkin epätodennäköistä, että kalatäit aiheuttaisivat tällaista vahinkoa muutoin terveissä hauissa.

– Jotta kalat vahingoittuisivat, vedessä pitäisi olla hyvin suuria määriä täitä, elleivät kalat ole jo valmiiksi huonossa kunnossa, Wiklund sanoo.

Hän epäilee, että kalojen huono kunto liittyy jollain tavalla Littoistenjärven kemikaalikäsittelyyn. Wiklund ei kuitenkaan voi sanoa mitään varmasti, koska ei ole nähnyt kaloja.

Kuva: Juuso Manninen

Laajoista kalakuolemista ei tietoa

Laajemmista kalakuolemista Littoistenjärvessä ei ole tietoa. Jos kuolleita haukia löytyy lisää, ne on tarkoitus lähettää tutkittaviksi Eviraan.

Littoistenjärvessä on havaittu myös tyynymäistä rihmaleväkasvustoa. Anneli Wichmannin mukaan leväkasvusto saattaa kertoa veden kirkastumisesta.

 Fosforin määrä ei ole järvessä merkittävästi lisääntynyt.