Kuopiolaisvaltuutettu Markus Jukaraiselle syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Poliisin vihapuhetutkintaryhmä aloitti keväällä esitutkinnan Jukaraisen Facebook-kirjoituksesta.

Kuopio
Perussuomalaisten Kuopion kaupunginvaltuutettu (1.6.2017-) Markus Jukarainen
Antti Karhunen / Yle

Kuopiolaista kaupunginvaltuutettua Markus Jukaraista vastaan on nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Itä-Suomen syyttäjänvirastosta vahvistetaan, että juttu on vireillä, mutta sille ei vielä ole määrätty käsittelypäivää Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Tapaus liittyy Jukaraisen omalla Facebook-sivullaan keväällä julkaisemaan päivitykseen, jossa hän otti kantaa Ilta-Sanomien uutiseen turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista. (siirryt toiseen palveluun) Jukarainen antoi kirjoituksessaan poliisille kovaotteisia ohjeita, kuinka tilanteessa tulisi toimia.

Asiasta aloitti keväällä esitutkinnan poliisin valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä. Silloin tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario Marko Forss arvioi, että jos Jukarainen tuomitaan, hän saisi todennäköisesti sakkorangaistuksen. Ylen tavoittama Markus Jukarainen kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Jukarainen valittiin keväällä Kuopion kaupunginvaltuustoon perussuomalaisten listoilta, mutta häntä ei kelpuutettu perussuomalaisten valtuustoryhmään. Hän sai aiemmin lähtöpassit jo Kuopion seudun perussuomalaisista. Syynä oli muun muassa epäasiallinen kirjoittelu sosiaalisessa mediassa.

Jukaraista vastaan nostetusta syytteestä kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)