Professori Fortumin jättikaupasta: "Saksan hiilivoima on hyvin riskialtis"

Toisaalta Uniper voi Peter Lundin mukaan olla alusta, jolla Fortum pääsee käsiksi Saksan suureen energiamurrokseen.

Fortum
Aalto-yliopiston professori Peter Lund.
Aalto-yliopiston professori Peter Lund.Aalto-yliopisto

Miksi tulevaisuuden energiayhtiöksi profiloituva Fortum ostaa yhtiön, jonka tuotannosta yli 80 prosenttia syntyy fossiilisilla polttoaineilla?

Tätä miettii myös Aalto-yliopiston tulevaisuuden energiakysymyksiin perehtynyt professori Peter Lund.

– Jos ajatellaan Uniperin taustaa, niin sehän on E.ON-voimayhtiön rippeitä. Sinne on siirretty kaikki fossiilinen energiatuotanto, Lund sanoo.

– E.ON ei nähnyt siinä kirkkaita tulevaisuudennäkymiä, on mielenkiintoista nähdä miten Fortum onnistuu. Uniperhan on valtavan suuri yritys. Sen sähköntuotantokapasiteetti on suurempi kuin koko Suomen tuotanto.

Suuri kysymys on se, kuinka pitkään Uniperin hiilivoimalaitokset vielä pyörivät. Erityisesti Uniperin Saksan toimintojen tilanne on Lundin mukaan kiinnostava.

Edessä voi olla nopea muutos

Uniperin tuotannosta lähes 30 prosenttia tehdään Saksassa, pääosin hiilivoimalla. Peter Lundin mukaan Saksan on kuitenkin pakko ajaa alas hiilivoimaansa saavuttaakseen EU:n ja Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteet.

– Aikataulu voi vaihdella sen mukaan, ovatko vihreät mukana Saksan seuraavassa hallituksessa vai eivät. Saksan hiilivoima on hyvin riskialtis. Tämä on varmasti huomioitu myös Uniperin hinnassa.

Lund sanoo ymmärtävänsä, mikä Uniperissa Fortumia kiinnostaa. Ensinnäkin Fortum on itse ydinvoiman ja hiilivoiman osaaja. Lyhyellä tähtäimellä se pystynee tehostamaan tuotantoa.

Toinen syy on Venäjä. Uniper tuottaa noin viisi prosenttia Venäjän sähköstä. Tämä on Venäjään panostavan Fortumin kannalta hyvin kiinnostavaa.

– Lisäksi Uniper on hyvin innovatiivinen yritys. Siitä voi tulla Fortumille alusta, jolla se pääsee mukaan Saksan suureen energiamuutokseen, Lund sanoo.

– Mutta se ei yksin tällä investoinnilla onnistu. Se vaatii vielä paljon lisäinvestointeja.

Fortum on kertonut ostavansa E.ONin noin 47 prosentin osuuden 3,76 miljardilla eurolla. Todennäköisesti Fortumin tavoitteena on kasvattaa omistusosuus myöhemmin määräävään asemaan, yli 50 prosenttiin.