"Oli meillä aika huikea porukka" – dokumentti Nokian noususta ja tuhosta kirvoitti muistot mieleen

Ohjaaja Arto Koskisen dokumentti suomalaisen matkapuhelinjätin vaiheista piirtää kuvan yrityksestä, joka kasvaessaan kadotti inhimillisyytensä ja innostuksensa. Kävimme katsomassa elokuvan kahden pitkän linjan nokialaisen kanssa.

Nokia Oyj
Entisillä työtovereilla riitti puhuttavaa elokuvan jälkeen.
Entisillä työtovereilla riitti puhuttavaa elokuvan jälkeen.Jouni Koutonen / Yle

Elokuvateatterin aulassa odottelee näytännön alkua kaksi iloisesti rupattelevaa miestä. Tunnelma on odottava. Valkokankaalle on lävähtämässä entisen työnantajan, Nokian matkapuhelinyksikön historia.

Vuonna 1985 Saloralla aloittanut Aimo Leskelä ja kymmenen vuotta myöhemmin Salon tehtaalle tullut Mika Paukkeri pääsevät jo ennakkoon näkemään perjantaina ensi-illassa olevan dokumentin Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina. Elokuvan on ohjannut Arto Koskinen, joka on aiemmin valottanut esimerkiksi jalkapalloilija Jari Litmasen elämää sekä Suomen roolia Viroa itsenäistymisprosessissa.

Se oli huikea menestystarina, ei edes tuntenut olevansa töissä.

Mika Paukkeri

Elokuvan alkua odotellessaan luottamustehtäviäkin hoitaneet pitkän linjan nokialaiset muistelevat menestystarinaa ja sen murheellista loppua.

– Ei sitä osannut ajatella varsinkaan kuumina vuosina, että tämä koskaan loppuisi. Tänä päivänä on tietenkin nähty, että bisnes on hyvin vaihtelevaa ja haastavaa kaikin puolin. Kovasti pitää tehdä töitä menestymisen eteen, tuumaa Mika Paukkeri.

Intoa ja ylpeyttä omasta tekemisestä

Kun valot jälleen syttyvät elokuvateatteriin, salolaiskaksikko myhäilee hyväksyvän oloisesti näkemälleen.

Mika Paukkeri ja Aimo Leskelä näkivät entisinä nokialaisina Arto Koskisen dokumentin ennakkoon.
Mika Paukkeri ja Aimo Leskelä näkivät entisinä nokialaisina Arto Koskisen dokumentin ennakkoon.Jouni Koutonen / Yle

Mika Paukkeri arvioi dokumenttia hyväksi läpileikkaukseksi Nokian historiasta. Elokuvan juoni ei tietenkään päässyt yllättämään, mutta tuttuihin asioihin avautui sisäpiiriläisellekin uusia näkökulmia.

– Alkuun varsinkin korostui, että siellä mentiin tukemalla toinen toista ja intoa piukassa. Kaikki kannoimme yhdessä kortemme kekoon. Oman työn jälki näkyi tuotteissa ja tekemisessä, ja kaikkia arvostettiin. Se oli huikea menestystarina, ei edes tuntenut olevansa töissä, hehkuttaa Mika Paukkeri.

Bisnes ajoi ihmisen ohi.

Aimo Leskelä

– Kun matkusti ympäri maailmaa alihankkijoiden ja toimittajien luona, oli kiva tuntea, kuinka pidettiin hyvää huolta. Arvostettiin, että on tällaisen yrityksen edustajana, komppaa Aimo Leskelä.

Menestyksen kuumimpina vuosina yhtiön arvoissa tapahtui jotain. Elokuvassa kerrotaan, kuinka arvotaulussa yhtenä kulmakivenä oli ”Respect People”, arvosta ihmistä. Jossain vaiheessa ihminen putosi huoneentaululta pois.

– Kun Nokian arvot ensi kertaa julkistettiin, ne olivat tosi hienot ja niiden takana oli kiva olla. Sitten ne vähän muuttuivat, ja mielestäni huonompaan suuntaan. Enää ei korostettu yksilöllisyyttä eikä ihmisen hyvinvointia. Bisnes ajoi ihmisen ohi, miettii Aimo Leskelä.

Luottamus kesti vaikka usko oli koetuksella

Menestyksen siivittämä kurssinousu teki monista yhtiön avainhenkilöistä yllätysmiljonäärejä.

Sellaiseksi päätyi myös dokumentissa haastateltu lakiasiainjohtaja Anne-Liisa Palmu, joka jätti organisaatiouudistusten mylläämän yhtiön vuonna 2005. Optiomiljoonansa hän menetti Kemiönsaarelle perustamansa kurssikeskuksen konkurssissa. Ihmislähtöisen johtamisen opit eivät käyneet kaupaksi.

– Jos otetaan ihan tavallinen, keskiluokkainen ihminen, joka sattumoisin saa työpaikastaan millin, kaksi, minä en usko, etteikö tämä vaikuta ihmisen henkiseen tasapainoon jossain määrin, pohtii Palmu valkokankaalla.

Kuvaa elokuvasta Nokia Mobile
Nokia Mobile / Illume Oy

Elokuvassa viitataan myös menestyksen houkutelleen yhtiöön pikavoittojen tavoittelijoita, joiden arvomaailma poikkesi alkuperäisen menestyksen tekijöistä.

Luottamusmiehinä toimineet Mika Paukkeri ja Aimo Leskelä eivät halua arvioida eivätkä arvostella kenenkään asemaa tai tarpeellisuutta yhtiössä. Seinien sisälläkin tosin välillä hirvitti, kuinka suureksi ja hallitsemattomaksi yhtiö oli paisunut.

– Vaikka ajatukset välillä olivat ristissä, että onko tämä nyt oikein, mitä me nyt tehdään tai oliko joku päätös hyvä, niin pyrimme luottamaan työnantajaan. Että kyllä varmasti asiat on mietitty ja on viisaat ratkaisut taustalla. Vaikka se ei aina ollut omasta mielestä se oikea, miettii Paukkeri.

Sirpaleista syntyy uutta

Yli vuosikymmenen kestänyt markkinaherruus mureni käytännössä yhdessä yössä, kun Apple julkaisi iPhone-puhelimensa vuonna 2007. Markkinajohtajasta tuli samalla hetkellä perässähiihtäjä. Jatkuvien organisaatiouudistusten uuvuttamista työntekijöistä ei löytynyt alkuvuosien paloa kiriä kilpailijan rinnalle ja ohi.

Yrittämisen kautta päästään eteenpäin.

Mika Paukkeri

Dokumentissa kiistetään, että Nokiassa olisi suhtauduttu kilpailijaan ylimielisesti ja vähätellen. Päinvastoin, kasa uutuuspuhelimia kiidätettiin Espoon Keilaniemeen heti kun niitä käsiin saatiin.

Insinöörit tutkivat laitteiden sisuskaluja, mutta ehkä pysäyttävin havainto tuli erään nokialaisen perhepiiristä. Viisivuotias tyttö sisäisti hetkessä iPhonen toiminnan, ja halusi ”taikapuhelimen” yöksi tyynynsä alle. Nyt oli iso pyörä pyörähtänyt.

Tunnetusti kosketusnäyttö oli ollut Nokiankin hyppysissä, mutta se hylättiin. Elokuvassa kerrotaan, kuinka käyttäjätesteissä uutuus oli saanut kokolailla murskaavat arviot. Nokian käyttöliittymä ei ollut aiheuttanut testaajissa taianomaisia väristyksiä.

– Jälkeenpäinhän löytyy ajatuksia varmaan jokaiselta, mitä olisi voinut tehdä toisin. Filmissä Greg Livingstone aika hyvin summasi, että tämä on bisnes, kuittaa Mika Paukkeri käännekohdan.

Nokian matkapuhelimia Mika Ollilan kokoelmassa.
Nokian kännykkäkirjoon mahtui monenlaista mallia. Tero Ylioja / Yle

Entiset nokialaiset muistuttavat matkapuhelintarun olleen jotain ainutlaatuista, josta suomalaisten olisi hyvä olla yhä ylpeitä. Raunioilta versoaa uutta liiketoimintaa, ei ehkä Nokian mittakaavassa, mutta kuitenkin.

– Yrittämisen kautta päästään eteenpäin. Salossa on tullut paljon uusia yrityksiä, meidän vanhojen insinööriemme perustamia. Se innovatiivisuus, osaaminen ja halu mennä eteenpäin näkyy edelleen. Uskon, että sieltä kasvaa vielä jotain, oli meillä aika huikea porukka, sanoo Mika Paukkeri.