Juuresten nosto myöhässä – Apetit: "Porkkanat vielä pienikokoisia"

Muun muassa juurespakasteita Säkylässä valmistavan Apetitin mukaan mahdollisuudet keskinkertaiseen juuressatoon ovat vielä olemassa.

Säkylä
YLE / Maija Koivunen

Kasvukausi on myöhässä myös juureksilla parisen viikkoa. Monien juuresten osalta sadonkorjuuseen joudutaan kesken kasvun. Esimerkiksi porkkanat ovat vielä monilla peltolohkoilla pienikokoisia.

Apetit Ruoka Oy:n hankintapäällikön Timo Kailan mukaan jo alkuvaiheessa sadonkorjuuta on selvää, ettei sadosta ole luvassa ennätyksiä. Mahdollisuudet keskinkertaiseen satoon on olemassa, jos lämpimät säät jatkuvat.

– Satakunnassa on ollut näkemys, että lokakuun 20. päivään asti on vielä nostokelejä, joten kasvuaikaa on vielä jäljellä, Kaila sanoo.

Liian pitkälle juuresten kasvua ei voida odottaa. Ongelmaksi maatiloilla muodostuu logistiikka ja viljelyslohkojen nosto oikeassa järjestyksessä.

– Nyt pyritään nostamaan niitä lohkoja, joilla satotaso on jo jonkinmoinen. Se on hakemista ja lyhyiden sarjojen tekemistä. Paljon joudumme säätämään, Kaila toteaa.

Apetitin Säkylän tehdas käynnistyi tänä vuonna kaksi viikkoa normaalia myöhemmin. Käyntikausi näyttää venyvän ensi vuoden puolelle. Tehdas jalostaa juureksia käyntikauden aikana noin 30 miljoonaa kiloa.