Europol: Kiristysohjelmat muodostavat suuren turvallisuusuhan Euroopassa

Poliisiviranomaiset kehottavat yrityksiä ja yksityishenkilöitä kiinnittämään entistä enemmän huomiota verkkoturvallisuuteen.

haittaohjelmat
Tietokoneen näppäimistö
Europol uskoo tietomurtojen ja verkkohyökkäysten jatkuvan.Henrietta Hassinen / Yle

Viimeisen vuoden aikana Euroopassa on nähty ennätysmäärä kyberhyökkäyksiä, arvioi EU:n poliisivirasto Europol tänään julkaistussa rikosuhkaraportissa. (siirryt toiseen palveluun)

Kiristysohjelmat ovat edelleen yksi suurimmista vaaratekijöistä verkossa. Petjan ja WannaCryn kaltaiset kiristysohjelmat lukitsevat käyttäjän tietokoneen ja pyytävät rahaa koneen avaamisesta.

– WannaCry-kiristysohjelman tapaisilla epidemioilla on maailmanlaajuinen vaikutus. Tällaiset kyberturvallisuusuhat ovat vieneet verkkorikollisuuden uudelle tasolle. Pankit ja muut suuryritykset ovat nyt kohteina ennennäkemättömällä tavalla, Europolin pääjohtaja Rob Wainwright sanoi lausunnossaan.

Raportin mukaan haittaohjelmien kehittäminen on viime aikoina vaikeutunut, mikä on saanut verkkorikolliset luottamaan perinteisiin levittämismenetelmiin, kuten esimerkiksi roskapostia lähettäviin automaattiverkkoihin. Myös yksittäistä käyttäjää vastaan räätälöidyt hyökkäykset ovat yleistyneet.

Kiristys- ja haittaohjelmien lisäksi myös erilaiset tietomurrot muodostavat merkittävän turvallisuusuhan. Pelkästään viimeisen vuoden aikana yli kaksi miljardia EU-kansalaisiin liittyvää tietomerkintää on päässyt vääriin käsiin, raportissa todetaan.

Europol arvioi, että suuri osa tietovuodoista liittyy puutteelliseen tietoturvaan ja käyttäjien huolimattomuuteen.

– Ihmisten ja yritysten kaikkialla täytyy tehdä enemmän suojellakseen itseään, Wainwright sanoi.