1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalivähemmistöt

Setan pääsihteeri: Suomeen hakeutuu jatkuvasti jonkin verran seksuaali- tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi vainottuja Venäjältä

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että eduskuntatalon edessä viime perjantaina itseään puukottanut kaksikko on miespari Venäjältä. Setan tietojen mukaan Venäjällä ihmisten ahdinko ja heihin kohdistuvat oikeuden loukkaukset ovat todellisia.

seksuaalivähemmistöt
Miehet pitävät toisiaan kädestä
Elisa Kinnunen / Yle

Eduskuntatalon edessä itseään puukottaneet henkilöt ovat miespari Venäjältä, kertoo Ilta-Sanomat.

Sairaalasta pois päässeet miehet kertovat lehdelle hakeneensa Suomesta turvapaikkaa, koska kotimaassa heitä vainotaan homoseksuaalisuuden vuoksi.

Miehet sanovat saaneensa kielteisen turvapaikkapäätöksen ja epätoivoissaan puukottaneensa itseään.

Seta ry:stä kerrotaan, että Venjältä hakeutuu Suomeen jatkuvasti seksuaali- tai sukupuoli-identiteettinsä takia vainotuksi joutuneita. Setassa ei kuitenkaan tunneta tätä kyseistä tapausta.

–Meillä on pari jäsenjärjestöä kuten Helsingin seudun Seta ja Pirkanmaan Seta, jotka tekevät jonkin verran tällaista LHTBTIQ-turvapaikanhakijatyötä. Tuen piirissä on ollut myös venäläisiä turvapaikanhakijoita, jotka kaipaavat apua, toteaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Tukea kaivataan sekä omaan elämäntilanteeseen että itse turvapaikkaprosessiin.

Seta pitää Venäjän tilannetta hälyyttävänä

Setan tietojen mukaan Venäjällä ihmisten ahdinko ja heihin kohdistuvat oikeuden loukkaukset ovat todellisia.

– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne on Venäjällä tosi vaikea. Siellä on syrjivää lainsäädäntöä, joka on nyt ollut muutamia vuosia voimassa. Se on alkanut oikeuttaa syrjintää myös muiden taholta. Venäläiset sisarjärjestöt siellä raportoivat sekä viranomaisten tekemistä oikeuksien loukkauksista kuin myös muiden tahojen syrjinnästä ja väkivallasta, jota LHBTIQ-ihmiset siellä kohtaa,Tarjamo kertoo.

Vähemmistön edustaja ei voi olettaa saavansa Venäjällä apua viranomaisilta.

– Suomessa on ihmisiä, jotka ovat saaneet turvapaikan myös sen perusteella, että he kuuluvat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön tai heihin kohdistuu vaino nimenomaan sen takia. Tiedetään myös tapauksia, joissa Suomen viranomaiset eivät ole myöntäneet turvapaikkaa. Mikään automaatti se ei ole, jokainen tapaus arvioidaan erikseen, Tarjamo muistuttaa.

Onko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hakeutuminen Suomeen eri maista viime vuosina lisääntynyt?

– Jäsenjärjestömme HeSeta tarjoaa psykososiaalista tukea LHBTIQ-turvapaikanhakijoille. Yhdistys on raportoinut useista sadoista LHBTIQ-turvapaikanhakijoihin liittyvistä yhteydenotoista syksystä 2015 lähtien. Ehkä yhä usempi hakee turvapaikkaa myös sillä perusteella. Osin se voi olla sitä, että turvapaikanhakijoita on ollut enemmän viime aikoina. Ehkä myös ihmisten tietoisuus on parantunut ja he uskaltavat ottaa asian esille, Tarjamo toteaa.

Erityisen haastavaa on ottaa esille asia, joka kotimaassa on täysin tabu ja kriminalisoitu.

Seta vaatii miesten tilanteen selvittämistä

Poliisi ei edelleenkään vahvista viime perjantaina eduskuntatalolla itseään puukottaneiden miesten kansalaisuutta, mutta tutkinnanjohtaja Kirsi Kanth kertoo, että heitä on tarkoitus kuulla piakkoin.

Setan mielestä kolmannen sektorin toimijoiden kykyä tukea erityisryhmien tarpeita turvapaikkaprosessissa tulee myös vahvistaa.

– Me edellytämme, että Suomen viranomaiset selvittävät asian huolellisesti ja varmistavat sen, että turvapaikanhakuprosessi on mennyt niin kuin se kuuluu, että heitä on kuultu tarpeeksi huolella, Setan pääsihteeri painottaa.

.

Poliiseja ja ambulanssi eduskunnan edustalla Helsingissä perjantaina.
Poliiseja ja ambulanssi eduskunnan edustalla Helsingissä perjantaina.Jussi Nukari / Lehtikuva
Lue seuraavaksi