Hyppää sisältöön

Suosituinta kahvipapua yritetään suojella ilmastonmuutokselta – "Epäilen puiden ehtivän sopeutua"

Arabica-pavun menetys iskisi pahasti suomalaisten kahvimakuun.

Banaanit varjostavat kahvipensaita Afrikan kuumalta auringolta keskiugandalaisella kahvipellolla. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Suomalaiset ovat kahvikansaa, se tiedetään – kaksi miljoonaa kupillista joka päivä. Jotta yksikään päivä tai kuppi ei jäisi väliin, Suomeen rahdataan viikoittain satoja tonneja kahvipapuja toiselta puolelta maapalloa.

Kolme neljäsosaa raakapavuista tuodaan kolmesta maasta, Brasiliasta, Kolumbiasta ja Hondurasista.

Kahvi on kuitenkin herkkä kasvi. Erityisen herkkä on Arabica-papu, joka on suomalaisten suosima kahvipapu. Se on mieltynyt korkeaan ilmanalaan ja kärsii nyt ilmastonmuutoksesta.

Voimakkaat ääri-ilmiöt ja lämpötilan nousu myös vuoristossa kaventavat kahvipuun elinolosuhteita.

Ensiapua viljelytekniikasta

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia yritetään torjua auttamalla viljelijöitä suojaamaan kasvustoaan mahdollisimman hyvin. Työhön osallistuvat myös suomalaiset paahtimot, kuten Paulig.

– Kuumuudelta voi suojautua varjopuilla, kosteutta voi sitoa kuivaa kautta varten maanpeittokasveilla, puita voi leikata oikein ja myös lannoittaa oikein, Pauligin kahviliiketoiminnan toimitusjohtaja Elisa Markula kertoo.

Paulig on tehnyt jo pitkään yhteistyötä eri kumppanien kanssa kestävän kahvinviljelyn edistämiseksi. Ilmastonmuutoksen aiheuttama uhka on uusin yhteistyön kohde.

Yhteistyökumppanien avulla tuhansille viljelijöille järjestetään koulutusta. Laajempi ja vaativampi työ on yrittää jalostaa herkkä puu sietämään muuttunutta ilmastoa.

– Tiedämme vielä kovin vähän puun genetiikasta ja sää muuttuu vauhdilla. En ole botaniikan asiantuntija, mutta epäilen puiden ehtivän sopeutua tällaisella vauhdilla muuttuvaan ilmastoon, yhdysvaltalaisen Volcafe-yhtiön toiminnanjohtaja Fernando Barzuna sanoo.

Riittääkö aika?

Tutkimuksia on vireillä, mutta hidas vauhti arveluttaa 30 vuotta kahvialalla työskennellyttä Barzunaa.

– Enemmän pitää saada aikaiseksi. Enemmän voimavaroja, sillä on edettävä nopeasti ja löydettävä oikeat ratkaisut.

On ennustettu, että Arabica-puiden määrä voi puolittua vuoteen 2080 mennessä ilmastomuutoksen takia. Pauligilla ollaan luottavaisia siihen, että Arabica-papu saadaan pelastettua.

– Meillä on tarkoitus jatkaa tätä paahtamista seuraavat 141 vuotta, joka aika on paahdettu kahvia tähän mennessä, toimitusjohtaja Markula lupaa.

Kahvin maailmanmarkkinahinta on toistaiseksi pysynyt kohtuullisen vakaana välittämättä ilmastonmuutoksen uhkista. Pienetkin satovaihtelut vaikuttavat kuitenkin nopeasti hintaan.

Puhumattakaan siitä, että laajasti suositun lajin viljely kävisi lähes mahdottomaksi.