1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Eduskunnan vieraslistoista päätös, somejätit todistavat Venäjä-tutkinnassa, sää on pilvinen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Vieraat kyltti peruskorjatussa eduskuntatalossa Helsingissä.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Miten käy eduskunnan vieraslistojen?

Eduskunnan kansliatoimikunnan on määrä ratkaista tänään, mitä tehdään kohutuille eduskunnan vieraslistoille. Jatketaanko niiden päivittäistä tuhoamista, vai saavatko tiedotusvälineet pyytäessään niitä käyttöönsä? Vai otetaanko käyttöön erityinen lobbarirekisteri, josta selviäisi ketkä tapaavat kansanedustajia? Kansliatoimikunta on koolla puoliltapäivin.

Suomen viranomaisyhteistyö ainutlaatuista

Lontoon terrori-isku kesällä 2005 ravisutti Britanniaan ja herätti Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaiset näkemään ongelmat eri viranomaisten välisessä yhteistyössä. Eri organisaatioiden toimintatavat johtivat sirpaleiseen yhteistyöhön, mikä vaikeutti pelastustoimia. Suomessa viranomaiset ovat osittain niukkojen resurssien vuoksi hioneet poikkeuksellisen tiiviin ja joustavan yhteistyömallin.

Pommi-iskun tuhoja Lontoossa.
Pommi-iskun tuhoja 7. heinäkuuta 2005 Lontoossa.Lindsey Parnaby / EPA

Kataloniassa marssitaan itsenäisyyden puolesta

Tuhansien opiskelijoiden odotetaan marssivan torstaina Katalonian itsenäistymisen puolesta Barcelonassa. Espanjan hallitus on määrännyt poliisin ottamaan hallintaansa äänestyskopit, jotta sunnuntaille kaavailtu kansanäänestys voidaan estää. Madrid on julistanut äänestyksen laittomaksi. Yle seuraa opiskelijamielenosoituksen edistymistä.

Katalonian lippu ja ihmisiä kadulla.
Katalonialaisia protestimarssilla Barcelonassa 26. syyskuuta.AOP

Facebook, Google ja Twitter todistajiksi Venäjä-tutkinnassa

Facebookin, Googlen ja Twitterin edustajia on pyydetty todistamaan Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitealle, joka tutkii Venäjän vaikuttamista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Kuulemisen tarkoituksena on ”ymmärtää paremmin kuinka Venäjä käytti netin työkaluja ja alustoja kylvääkseen ristiriitoja ja vaikuttaakseen vaaleihimme.”

"Nettitrollit lietsoivat Trumpin ja NFL:n sanasotaa"

Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean jäsen, republikaani James Lankford sanoo, että venäläiset nettitrollit pyrkivät lietsomaan presidentti Donald Trumpin ja jalkapalloliiga NFL:n pelaajien välistä sanasotaa. Senaattorin mukaan trollit kannattivat kumpaakin osapuolta kiistassa siitä, onko pelaajilla oikeus protestoida polvistumalla kansallislaulun aikana ennen NFL-ottelua.

Taustalla yleisöä katsomossa, etualalla polvistunut jalkapalloilija nurmikentällä.
Nashvillen NFL-joukkue Tennessee TitansRick Musacchio / EPA-EFE

Loppuviikoksi pilvipoutaa lähes koko maahan

Laaja korkeapaine vaikuttaa lähipäivinä Suomen säähän. Sateita ei ole näköpiirissä, mutta pilvisyys on enimmäkseen runsasta, ennustaa Ylen meteorologi Toni Hellinen. Aurinko voi näyttäytyä osassa Länsi-Suomea sekä Ilomantsin ja Kilpisjärven lähettyvillä. Pilvisillä alueilla lämpötila vaihtelee 10 asteen molemmin puolin. Aurinkoisilla alueilla se voi kohota 15 asteen tuntumaan. Lisää säästä yle.fi/saa.

Torstain sääkartta.
Yle
Lue seuraavaksi