USA:n vaalien Venäjä-tutkinta: Google, Facebook ja Twitter todistamaan senaatin tiedustelukomitelle

Facebook on kertonut Venäjään liitettyjen tilien ostaneen alustaltaan noin 100 000 dollarin arvosta nettimainontaa.

USA:n presidentinvaali
Twitterin logo mobiililaitteen näytöllä.
Leon Neal / AFP

Facebookin, Googlen ja Twitterin edustajia on pyydetty todistamaan Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitealle. Todistaminen liittyy meneillään olevaan tutkintaan Venäjän vaikuttamisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Uutistoimisto Reuters kertoo senaatissa työskentelevän avustajan vahvistaneen, että kolmen yhtiön edustajia on pyydetty todistamaan 1. päivänä marraskuuta.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtajat ovat aiemmin kertoneet järjestävänsä avoimen kuulemisen ensi kuussa, johon on kutsuttu edustajia nimeltä mainitsemattomista teknologiayhtiöistä. Kuulemisen tarkoituksena on ”ymmärtää paremmin kuinka Venäjä käytti netin työkaluja ja alustoja kylvääkseen ristiriitoja ja vaikuttaakseen vaaleihimme.”

Facebookin ja Googlen edustajat ovat vahvistaneet saaneensa kutsun senaatin komitealta, mutta eivät kertoneet aikovatko osallistua kuulemiseen. Reutersin mukaan Twitterin edustajat eivät ole vastanneet kommentointipyyntöihin.

Poliittisia nettimainoksia tutkitaan

Julkisuuteen on tullut tietoja, joiden mukaan kaikkien kolmen yhtiön nettipalveluita manipuloitiin edistämään presidentti Donald Trumpin vaalivoittoa.

Facebook on aiemmin kertonut, että yhtiön alustalta ostettiin vaalikampanjan aikana arviolta noin 100 000 dollarin arvosta mainoksia tileiltä, jotka on liitetty Venäjään. Demokraattien piirissä tämä on tuonut esiin näkökantoja, jotka vaativat poliittisen nettimainonnan rahoittajien esiintuomista aiempaa avoimemmin. Facebookin kerrotaan luovuttaneen tietonsa mainoksista viranomaisten tutkittaviksi.

Google on kiistänyt, että yhtiön kautta olisi pyritty vaikuttamaan vaalien tulokseen. Buzzfeedin mukaan Googlen automaattinen mainosten kohdistusjärjestelmä on mahdollistanut sen, että mainostajat voivat suunnata esimerkiksi rasistisia mainoksia tietyille ihmisille. Twitterissä on puolestaan raportoitu olevan lukuisia valetilejä, joissa on muun muassa julkaistu demokraattien presidenttiehdokkaana ollutta Hillary Clintonia vastustavia tviittejä.

Lähteet: Reuters, STT