Katalonian johtaja: EU kääntänyt meille selkänsä

Carles Puigdemon aikoo pyytää EU:ta osallistumaan keskusteluun Katalonian itsenäisyydestä, jos kyllä-puoli voittaa viikonlopun kansanäänestyksessä. Espanja on uhannut estää äänestyksen.

Katalonia
Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont (oik.) allekirjoittamassa asetusta itsenäisyyskansanäänestyksestä. Vieressä istuu aluehallinnon varajohtaja Oriol Junqueras.
Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont (oik.) allekirjoittamassa asetusta itsenäisyyskansanäänestyksestä. Vieressä istuu aluehallinnon varajohtaja Oriol Junqueras.Alejandro Garcia / EPA

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont syyttää EU:ta selkänsä kääntämisestä alueelle sen kansanäänestyskiistassa Espanjan hallituksen kanssa.

Espanjan hallitus on uhannut estää ensi sunnuntaiksi suunnitellun kansanäänestyksen Katalonian itsenäisyydestä.

Uutistoimisto AP:n haastattelussa Puigdemont sanoo, että EU on hyvin rohkea puhuessaan maista, joissa sillä ei ole toimivaltaa.

– Mutta missä he ovat, kun me kansalaiset tarvitsemme heitä?, Puigdemont kysyy.

– Onko Euroopan ratkaisu kääntää selkänsä?

Puigdemont sanoo, että hän aikoo tehdä Katalonian itsenäisyyttä koskevasta kysymyksestä eurooppalaisen kysymyksen sen sijaan, että se olisi vain Espanjan sisäinen asia.

– Jos kyllä-äänet voittavat, pyydän eurooppalaista yhteisöä mukaan, koska silloin olemme voittaneet oikeuden tulla kuulluiksi, hän katsoo.

Tuhansien opiskelijoiden odotetaan marssivan torstaina Katalonian itsenäistymisen puolesta Barcelonassa.

Espanjan hallitus on julistanut sunnuntain kansanäänestyksen laittomaksi. Madrid on määrännyt poliisin ottamaan hallintaansa äänestyskopit, näänestys voidaan estää.

Lähteet: AP, Yle Uutiset