Rollaattorilla liikkuvat pääsevät pian ilmaiseksi paikallisbusseihin Kuopion seudulla

Kuopion seudulla kokeillaan rollaattorin käyttäjien ilmaisia bussivuoroja ensi vuoden ajan.

joukkoliikenne
Mies rollaattorin kanssa.
Henrietta Hassinen / Yle

Kuopion seudun kaupunkiliikenteen busseissa saa ensi vuoden alusta alkaen ilmaiseksi rollaattorin kanssa päiväaikaan.

Rollaattorin kanssa pääsee bussiin ilmaiseksi kello yhdeksän ja neljäntoista välillä, eli samalla aikarajoituksella, jolloin seniorihinta on voimassa. Muina aikoina rollaattorimatkustajilta peritään normaali maksu. Kyseessä on kokeilu, joka on voimassa linjoilla 1–40 ja se kestää ensi vuoden ajan. Kokeilun jatkosta päätetään saatujen kokemusten perusteella.

Useimpiin aikaisempiin aloitteisiin ilmaiskuljetuksista on tehty pääasiassa kielteisiä päätöksiä. Huolena on ollut myös, että ilmaisten rollaattorikyytien astuessa voimaan lipputulot vähenisivät ja ruuhka-aikana tilasta olisi pulaa. Ilmaismatkustuksen laajentamisen rollaattorin käyttäjiin on arvioitu vähentävän lipputuloja vajaat 27 000 eurolla vuodessa.

Kuopion seudun joukkoliikenteessä pääsevät jo nyt matkustamaan ilmaiseksi alle 7-vuotiaat, lapset lastenvaunuissa saattajineen, pyörätuolissa kulkevat saattajineen sekä vammaisten kanssa matkustavat saattajat. Viime vuonna Kuopion seudun joukkoliikenteessä tehtiin yli 170 000 ilmaismatkaa.

Ilmaislippujen tarjoaminen rollaattorilla liikkuville on kaupunkiliikenteessä harvinaista, mutta Kuopio ei ole kuitenkaan kokeilussaan ensimmäinen, kerrotaan kaupungilta.